Vint-i-tres persones han sigut detingudes en el major colp contra el blanqueig de diners per part de màfies d’origen rus a Espanya durant l’última dècada, operació que ha inclòs una vintena de registres a Alacant, Madrid, Tarragona i Eivissa.

En un comunicat, la Policia Nacional ha destacat “l’alta posició jeràrquica dels investigats” d’una xarxa que planejava controlar sectors clau de l’economia espanyola i infiltrar-se en institucions de l’Estat per a això comptava amb advocats, funcionaris, polítics, empresaris i ‘hackers’ informàtics.

En el marc d’una operació conjunta amb Europol i dirigida per la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada, dilluns passat es van efectuar 18 entrades i registres i es van intervenir armes de foc -entre elles quatre de guerra-, 300.000 euros en efectiu, diamants i moneders virtuals amb criptomonedas.

L’operació és fruit d’una llarga investigació que es va iniciar en 2013 quan es va detectar que la màfia russa havia intensificat les seues activitats a Espanya, utilitzant-la com a punt d’entrada per al blanqueig de capitals de les organitzacions criminals procedents de l’extinta Unió Soviètica.

Invertien diners procedents de les seues diferents activitats criminals a tot el món en negocis al nostre país, principalment en discoteques, restaurants i el sector immobiliari de la costa espanyola i, a més, feien ús de les ingents quantitats econòmiques que introduïen per a corrompre i infiltrar-se en institucions públiques espanyoles.

Els investigadors van detectar a diversos líders criminals d’origen rus que freqüentaven de forma contínua àrees d’Alacant i Eivissa i els qui, a través de testaferros i societats pantalla, mantenien una constant i sistemàtica activitat d’inversió de capitals.

L’origen dels diners està en organitzacions les activitats de les quals inclouen l’assassinat, extorsió, tràfic de drogues, armes, tràfic d’éssers humans i raids empresarials, amb ramificacions en tota Europa, estenent la seua activitat també a Sud-amèrica i els Estats Units.

Els beneficis d’aquestes activitats criminals eren invertits a Espanya en diversos negocis, principalment en l’oci, l’hostaleria i el sector immobiliari, a través d’empresaris russos vinculats tant amb els ‘Lladres en Llei’ com amb els ‘Sindicats del Crim russos’.

Els agents van descobrir que la xarxa no solament realitzava activitats de blanqueig de capitals sinó que cometia altres delictes i que estava profundament arrelada en la societat espanyola ja que intentava corrompre funcionaris i polítics en sectors estratègics.

D’aquesta manera, els investigats havien desplegat una potent xarxa clientelista dins de l’Administració espanyola, aconseguint “una perfecta infiltració en les institucions del nostre país per a dur a terme els seus negocis amb impunitat, recorrent al suborn i al tràfic d’influències, tant per a facilitar les seues operacions de blanqueig superant obstacles legals i aconseguint una sèrie de favors administratius, com per a protegir-se d’investigacions policials i judicials”.

Segons la nota de la Policia Nacional, un dels principals investigats realitzava activitats filantròpiques en diverses institucions públiques per a poder acostar-se a elles i, una vegada aconseguida la seua confiança, poder fer ús de les mateixes per a benefici de la xarxa criminal.

Entre les operacions de la xarxa hi ha inversions com la compra de terrenys per a promocions immobiliàries de luxe, restaurants, naus industrials, parcel·les, vaixells, així el desenvolupament i adquisició d’una de les principals discoteques de l’illa d’Eivissa “amb el clar propòsit d’aquestes organitzacions criminals d’apoderar-se del sector de l’oci nocturn i la restauració, tant en la costa llevantina com a les illes balears”.

En els 18 registres a Alacant, Madrid, Tarragona i Eivissa es van confiscar 6 armes de foc curtes, 2 escopetes de combat, un fusell d’assalt, un rifle de franctirador amb silenciador i milers de cartutxos de diferents calibres, així com més de 300.000 euros en efectiu, caixes de seguretat en bancs, moneders virtuals amb criptomonedas, diamants i 16 vehicles de luxe.

S’ha procedit al bloqueig de nombrosos comptes bancaris i actius patrimonials per valor de milions d’euros.