A partir de hui comencen els treballs per al desenvolupament d’aquesta plataforma, que està cridada a ser crucial en el procés de transformació de destins i sector turístic, facilitant l’accés a tecnologies i solucions digitals

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, i el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, han subscrit aquest dilluns un conveni de col·laboració per al va imposar i la implantació de la futura Plataforma Intel·ligent de Destins, que inclou que la seu de la mateixa se situe en les instal·lacions de l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (INVAT TUR), a Benidorm.

A partir de hui comencen els treballs per al desenvolupament d’aquesta plataforma, que està cridada a ser crucial en el procés de transformació de destins i sector turístic, facilitant l’accés a tecnologies i solucions digitals. D’aquesta manera, Benidorm, l’emblemàtica ciutat turística dels gratacel banyada per la mar Mediterrània, es convertirà en la “sala de màquines” del turisme espanyol.

Durant l’acte també s’ha constituït l’Ens Promotor de la Plataforma Intel·ligent de Destins, una estructura públic-privada o òrgan de coordinació i cooperació amb el sector i les xarxes de ciutats que dona continuïtat al procés de diàleg amb el qual s’ha definit l’enfocament i abast de la Plataforma.

L’activitat de la plataforma se centrarà en integrar, relacionar i combinar dades públiques i privades per a generar més intel·ligència competitiva i de negoci i així activar models d’adequació contínua, interconnectant i atenent les necessitats de tots els agents de la cadena de valor turístic: turistes, destins i empreses.

El conveni per a l’impuls i la implantació de la plataforma ha sigut subscrit entre Turisme Comunitat Valenciana i la Societat Estatal per a la Gestió de la Innovació i les Tecnologies Turístiques (Segittur), dependent del Ministeri que dirigeix Maroto. Totes dues entitats es comprometen a compartir coneixement i tecnologia perquè la intel·ligència artificial siga una palanca que modernitze el nostre model turístic.

En la seua intervenció, Reyes Maroto ha destacat: “Hui és un dia molt important perquè reafirmem el compromís del Govern amb la Comunitat Valenciana i amb Benidorm com a exponent del nostre turisme de qualitat”.

“INVAT TUR és centre especialitzat en la generació i transferència de coneixement turístic i un lloc idoni per a albergar la seu de la Plataforma Intel·ligent de Destins que actuarà com a centre unificat d’operacions des d’on dirigir i coordinar totes les seues activitats amb la resta de destins participants de la Xarxa DTI”, ha dit la ministra.

“En 2019 connectem els destins a través de la xarxa DTI i en 2022 volem ser més ambiciosos: connectar de manera digital els destins amb els turistes i, al seu torn, amb les empreses, de tal forma que es genere un sistema d’intel·ligència turística únic que ens situe a l’avantguarda en competitivitat turística”, ha explicat.

I ha afegit: “La Plataforma i el seu Ens Promotor que hui constituïm és l’aposta per una forma intel·ligent i innovadora de treballar entre sector públic i privat per a generar sinergies i posar les llums llargues per a avançar cap al model turístic del futur, sostenible, digital i inclusiu on Espanya continue mantenint el seu lideratge turístic a nivell mundial”.

Per part seua, el secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés, en declaracions posteriors als periodistes, ha indicat que la plataforma és “una proposta molt ambiciosa”, ja que el que es pretén és “unir en aquest procés de transformació digital al sector privat, al turista i al destí, a l’administració i gestora del destí, en una única dimensió tecnològica compartida”.

“És una inversió continguda en els fonds Next Generation. Almenys 130 milions d’euros estan previstos en tot el seu desenvolupament”, ha indicat Valdés, qui ha ressaltat que es tracta d’un compromís del Govern amb la Comunitat Valenciana per a impulsar un projecte de desenvolupament turístic basat en la sostenibilitat i en un model de turisme de qualitat i intel·ligent.

Ha assegurat que amb aquesta plataforma obrim el que fins ara era només una ficció” amb dades generades per la destinació turística. “Són aquestes dades els que es començaran a gestionar des d’ací per al conjunt d’Espanya”, ha anunciat.

“És una solució única; no existeix una solució comparable al que estem desenvolupant a Espanya a tot el món i ho estem fent a través d’una aliança públic-privada”, ha subratllat.

Al seu torn, el secretari autonòmic de Turisme ha exposat als mitjans de comunicació que està en marxa “una política de país on la Comunitat Valenciana i especialment Benidorm jugarà un paper fonamental en la gestió de les dades”.

“El turisme s’enfronta, com tota l’economia, a grans desafiaments de present i futur en un moment de dificultat, eixint de la tragèdia de la pandèmia i encadenant una guerra i la inflació, però el sector i els òrgans de governança no han parat en un full de ruta per a inserir-se en la quarta revolució industrial, que és la de la Intel·ligència Artificial”, ha manifestat Colomer.

L’ens promotor de la Plataforma Intel·ligent de Destins està integrat pels representants de les ciutats (Xarxa DTI, RECI i FEMP) i dels sectors empresarials turístic i tecnològic (Consell de Turisme CEOE, Adigital, Ametic, Conetic i Digitals).