El senador valencianista Carles Mulet(Compromís) ha llançat com a proposta que el Govern habilite de manera urgent, a través de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) préstecs al 0% d’interès per a les comunitats autònomes amb necessitats de liquiditat, davant el bloqueig que pateixen per part del Govern central per la congelació de les bestretes i els ingressos a compte que segueixen sense transferir. Aquest préstec de l’ICO al 0%, venceria (i es compensaria per tant) quan l’Estat fera les transferències, (el proper any), quan es paguen les bestretes o ja amb la liquidació.

“Considerem que és una via ràpida i legal per atendre les necessitats més urgents, ja que no es pot demanar retallades a les autonomies especialment maltractades i fer-les esperar durant mesos, mentre altres es poden permetre el luxe de fer rebaixes fiscals i assistir impassibles a la degradació dels serveis públics com si res passara”, ha remarcat.

Mulet ha demanat al Govern “menys fotos amb presidents autonòmics i més fets en matèria de finançament autonòmic, ja que l’únic constatable és l’asfíxia que estan vivint la ciutadania de les autonomies pitjor tractades per un sistema que no semblen voler canviar”, ha indicat.

Per al senador valencianista “les CCAA estan ofegades, han de prestar els serveis i el Govern no transfereix els fons que li corresponen, davant una probable convocatòria d’eleccions generals i paràlisi total del Govern, s’augura la manca de solució a curt o mitjà termini. El Govern excusa la seua inacció per estar en funcions, mentre no té objeccions a destinar 2.100 milions d’euros per a la compra de tancs blindats, i no els 450 milions que necessita la Generalitat, dels diners dels valencians i valencianes, per pagar els serveis públics. Per això, per no estar subjectes a la paràlisi del govern i a les males passades electoralistes del PSOE, presentem una solució ràpida aliena al calendari electoral o d’investidures”.

El representant de Compromís, formació que forma part del Grup Parlamentari de l’Esquerra Confederal (GPIC) del Senat, preguntarà demà a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, sobre les seues pretensions i fórmula prevista per a abonar abans del 15 de desembre els diners que es deu a les autonomies. “Nosaltres no ens hem mogut ni una mica i si li reclamàvem a Montoro un millor finançament, seguirem fent-ho fins a la sacietat al partit socialista, amb qui governem al País Valencià i és sabedor, perquè ho viu en pròpia pell, com d’inapropiat és el actual sistema que penalitza als nostres ciutadans i empitjora la seua qualitat de vida i els serveis que reben”, ha agregat.