La ciutat tanca al trànsit un trajecte entre Porta de la Mar i l’avinguda de la Vila Joiosa per a fomentar la mobilitat sostenible, saludable i inclusiva amb nombroses activitats lúdiques

Centenars de persones han eixit al carrer amb bicicleta i vehicles de mobilitat personal aquest diumenge per a participar en la Ciclovía litoral i recórrer l’itinerari tancat al trànsit entre la plaça Porta de la Mar i l’avinguda de la Vila Joiosa (La Pedrera) per a gaudir del front marítim d’Alacant. Una jornada, organitzada per l’Ajuntament d’Alacant amb motiu de la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat, que ha comptat amb nombroses activitats lúdiques per a tota la família, amb parc de trànsit infantil, inflables i música, per a fomentar la mobilitat sostenible, saludable i inclusiva.

La jornada matinal ha finalitzat amb el sorteig de tres bicicletes entre els participants inscrits, amb la presència del regidor de Mobilitat Urbana, Carlos de Juan, en la zona habilitada per a les diferents activitats programades en l’avinguda Juan Bautista Lafora (al costat del passeig de Gómiz).

En aquest recinte els xicotets de la família han pogut gaudir al parc lúdic infantil amb un rocòdrom, circuit de ‘bicis boges’, inflables, podent passar un dia en família lliures de fums. La jornada ha comptat amb la col·laboració de Coca-Cola, Mercalicante, Aigües d’Alacant, Vectalia, TRAM, Once, Cadena 100, Aodi, Cocemfe, Ràdio Tele Taxi, Aceinsa i la Fundació Lukas orientada, aquesta última, al foment de la mobilitat inclusiva amb les seues bicis adaptades. Tots els inscrits han rebut un regal per la seua participació al mateix temps que han entrat en el sorteig de les tres bicicletes.

Carlos de Juan ha agraït la participació dels nombrosos alacantins que s’han donat aquest diumenge cita en aquesta ciclovía i en la resta d’actes organitzats amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat per a fomentar el desplaçament de les persones d’una forma més sostenible i saludable potenciant l’ús del transport públic, els vehicles de mobilitat personal i els itineraris per als vianants, com a alternatives preferents a l’ús del vehicle privat”.

Una setmana d’activitats

La regidoria de Mobilitat Urbana de l’Ajuntament d’Alacant ha preparat entre el 16 al 24 de setembre un programa complet d’activitats amb motiu de la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat. Una yincana per les Torres de l’Horta va ser la primera activitat celebrada el dissabte, amb la participació de desenes de ciclistes de totes les edats, a la qual ha seguit la Ciclovía Litoral aquest diumenge, a la qual seguirà la celebració de tres itineraris per als vianants pel centre, Santa Cruz i les platges de l’Almadrava i l’Albufereta els dies 20, 21 i 22, la realització de tallers per a bicicletes i patinets del 18 al 22, la jornada de Biciescuela dirigida als instituts de Secundaría el 22, Dia Europeu de la Mobilitat, i que finalitzarà el diumenge 24 amb la celebració del X Dia de la Bici organitzat per Cadena 100.

El regidor de Mobilitat Urbana, Carlos de Juan, ha animat a tots els alacantins “a sumar-se a les activitats de la Setmana de la Mobilitat, amb accés totalment lliure i gratuït, de manera particular o en família per a fomentar la pràctica de les maneres de mobilitat més sostenibles i saludables com és l’ús del transport públic col·lectiu i l’ús de la bicicleta, els vehicles de mobilitat personal o la circulació a peu, com a prioritat abans que usar el cotxe particular que sempre resulta més contaminant i augmenta la petjada de carboni de les ciutats”.

Pròximes activitats

Des d’aquest dilluns 18 i fins al 22 de setembre es realitzaran tallers d’assessorament per a la reparació de bicicletes i biciregistro en diferents places de la ciutat en horari de 9 a 14 i de 17 a 20 hores. Com la resta d’activitats serà lliure i gratuïta i els interessats podran participar en ells el dilluns 18 al carrer Paraguai (rotonda Mèxic), el dimarts 19 en la carpa situat entre els carrers Pintor Gastón Castelló i Baronia de Polop, el dimecres 20 al parc Florista Immaculada Pérez Galvez-Rotonda Locutor Pepe Mira Galiana, el dijous 21 al carrer Periodista Rodolfo Salazar, en el bulevard central a l’altura de l’encreuament amb el carrer Esportista Navarrés Olcina, i el divendres 22 en la plaça de l’Ajuntament.

“Enguany, com a novetat, s’impartiran de manera paral·lela tallers per a aprendre a conduir patinets elèctrics, els mateixos dies i en les mateixes ubicacions, oferint a més l’oportunitat de conéixer la manera correcta per a la seua utilització pels carrers de la ciutat”, ha comentat De Juan. L’horari d’aquests tallers serà de 10 a 13 i de 17 a 20 hores i està dirigit a majors de 16 anys. Tindrà una part teòrica en la qual s’abordaran qüestions com l’ús del casc, velocitats, edat mínima, utilització del mòbil i auriculars; i una part pràctica en un itinerari viable amb l’acompanyament de la Brigada Ciclista de la Policia Local. El màxim de participants per taller serà de 10 persones.

Del 20 al 22 de setembre es promocionaran els itineraris per als vianants. El dimecres 20 es realitzarà un pels parcs singulars del centre amb punt de partida en la plaça del Paseíto de Ramiro; el dijous 21 es realitzarà un recorregut des del baixador de l’Estació de la Marina per les platges de l’Almadrava i Albufereta.

El divendres 22 de setembre tindrà lloc una jornada de Biciescuela, en la qual podran participar els més joves dels instituts de Secundària, que realitzaran un itinerari ciclista per la ciutat acompanyats per la Brigada Ciclista de la Policia Local fins a la plaça de l’Ajuntament.

I, finalment i en relació amb la Setmana Europea de la Mobilitat, el diumenge 24 de setembre se celebra la desena edició del Dia de la Bici organitzada per la Cadena 100 amb un recorregut infantil des de les 10.30 hores (xiquets a partir de 8 anys que circulen de manera autònoma. Els menors d’aqueixa edat hauran d’anar assistits en algun element homologat com a cadires sobre la bicicleta d’un adult) i un altre general a partir de les 11 hores.

El recorregut infantil s’iniciarà a les 10 del matí donant dues voltes a un circuit amb eixida al carrer Camp de Mirra i que discorrerà per l’avinguda Doctor Jiménez Díaz i entrada en l’aparcament del carrer Teulada. El recorregut general donarà inici a les 11 hores amb eixida des del carrer Teulada i desenvolupament per la Gran Via fins a Esportistes Navarro Olcina, Pare Esplá, avinguda de Dénia, Jovellanos, Juan Bautista Lafora, plaça Porta de la Mar, passeig Conde de Vallellano, avinguda de Loring, Pintor Aparicio, avinguda Eusebio Sempere, Catedràtic Soler, Alcalde Lorenzo Carbonell i Gran Via fins al punt d’inici.