Els socialistes van avalar la passada legislatura investigar la tramitació d’aquest polèmic fiasco, que va ser rebutjada pels 140 vots de PP i FAC

Madrid, 1 de juliol de 2020

Els grups d’ERC-EH, l’Esquerra Confederal i Junts per Catalunya han presentat aquest matí la sol·licitud de creació d’una comissió d’investigació del magatzem subterrani de gas Castor, relativa a esclarir les responsabilitats existents amb el magatzem energètic hibernat perquè  els ciutadans puguen tenir en la comissió un important focus d’informació, oberta i transparent davant un cas d’interès general que no ha deixat indiferent a la societat i que ha estat envoltat d’opacitat, sobrecostos, sismicitat i mala gestió. 

Fa ara dos anys”, ha recordat Carles Mulet, promotor de la iniciativa, “que el PP en solitari i la seua confluència del Foro Asturias van rebutjar la creació d’una comissió que va ser secundada per PSOE, Cs i la resta de formacions polítiques, amb les úniques abstencions de PNB i UPN. Si es manté el sentit de la votació, ja que es manté la resta de circumstàncies intacte i continuen arribant sentències que anul·len decisions del Govern, la comissió prosperarà”. El portaveu de Compromís al Senat i membre de l’Esquerra Confederal ha demanat al PSOE que “no obstaculitze la creació de la comissió d’investigació. Del nou PSOE i d’aquest Govern tan progressista només esperem que trenque amb les males pràctiques del seu passat i les portes giratòries i permeta investigar el major fiasco de la història de l’enginyeria espanyola i uns fets inèdits en un projecte energètic basat en recursos fòssils, que va passar en pocs mesos de ser estratègic i urgent a totalment prescindible i en el qual s’han gastat milers de milions sense cap utilitat i sense que ningú haja assumit una sola responsabilitat”.

El representant valencianista ha recordat la por que van patir milers de ciutadans pels tremolors que va registrar el territori. “Sens dubte alguna cosa va fallar i hem de veure el què va ser, de quí va ser la responsabilitat, en què es va equivocar l’administració i, sobretot, introduir canvis perquè mai més torne a donar-se un fiasco com aquest induït per empreses sense l’experiència necessària i, especialment, que la factura no l’hagen de pagar els ciutadans”, ha retret.

Finalment, el representant de Compromís en la Cambra Alta ha exigit al Govern i a la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, que “deixe de gastar milions en unes infraestructures perilloses, hibernades i inútils i procedisca amb totes les garanties al seu desmantellament quan abans millor”.

En la roda de premsa han intervingut els senadors Josep Lluis Cleries (Junts), Sara Bailac (ERC-EH), Sara Vilà (En Comú Podem) i Carles Mulet (Compromís).

Compromís-Izquierda Confederal, ERC-EH y Junts piden en el Senado al PSOE que no vete ahora investigar el proyecto Castor

Los socialistas avalaron la pasada legislatura investigar la tramitación de este polémico fiasco, que fue rechazada por los 140 votos de PP y FAC

Madrid, 1 de julio de 2020

Los grupos de ERC-EH, la Izquierda Confederal y Junts per Catalunya han presentado esta mañana la solicitud de creación de una comisión de investigación del almacén subterráneo de gas Castor, relativa a esclarecer las responsabilidades existentes con el almacén energético hibernado para que los ciudadanos puedan tener en la comisión un importante foco de información, abierta y transparente ante un caso de interés general que no ha dejado indiferente a la sociedad y que ha estado rodeado de opacidad, sobrecostes, sismicidad y mala gestión. 

Hace ahora dos años”, ha recordado Carles Mulet, promotor de la iniciativa, “que el PP en solitario y su confluencia del Foro Asturias rechazaron la creación de una comisión que fue apoyada por PSOE, Cs y el resto de formaciones políticas, con las únicas abstenciones de PNV y UPN. Si se mantiene el sentido de la votación, ya que se mantiene el resto de circunstancias intacto y siguen llegando sentencias que anulan decisiones del Gobierno, la comisión prosperará”. El portavoz de Compromís en el Senado y miembro de la Izquierda Confederal ha pedido al PSOE que “no obstaculice la creación de la comisión de investigación. Del nuevo PSOE y de este Gobierno tan progresista solo esperamos que rompa con las malas prácticas de su pasado y las puertas giratorias y permita investigar el mayor fiasco de la historia de la ingeniería española y unos hechos inédito en un proyecto energético basado en recursos fósiles, que pasó en pocos meses de ser estratégico y urgente a totalmente prescindible y en el que se han gastado miles de millones sin ninguna utilidad y sin que nadie haya asumido una sola responsabilidad”.

El representante valencianista ha recordado el miedo que sufrieron miles de ciudadanos por los temblores que registró el territorio. “Sin duda algo falló y tenemos que ver lo qué fue, de quién fue la responsabilidad, en qué se equivocó la administración y, sobretodo, introducir cambios para que jamás vuelva a darse un fiasco como este inducido por empresas sin la experiencia necesaria y, especialmente, que la factura no la tengan que pagar los ciudadanos”, ha reprochado.

Por último, el representante de Compromís en la Cámara Alta ha exigido al Gobierno y a la ministra para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, Teresa Ribera, que “deje de gastar millones en unas infraestructuras peligrosas, hibernadas e inútiles y proceda con todas las garantías a su desmantelamiento cuanto antes”.

En la rueda de prensa han intervenido los senadores Josep Lluis Cleries (Junts), Sara Bailac (ERC-EH), Sara Vilà (En Comú Podem) y Carles Mulet (Compromís).