• La portaveu de Política Social del grup socialista en Les Corts Valencianes, Laura Soler, ha presentat una PNLL per a actualitzar un sistema que ara “només funciona dins dels domicilis, a través d’un telèfon fix, i que no protegeix a les persones quan eixen de casa”
  • •Soler apunta que el pas de l’espai domèstic a l’espai públic suposa “un canvi de paradigma: de l’atenció a la dependència a la promoció de l’autonomia personal”

València, 5 de juliol de 2020.- La portaveu de Política Social del PSPV-PSOE en Les Corts Valencianes, Laura Soler, ha presentat una Proposició No de Llei (PNLL) per a instar al Consell a “habilitar un servei modernitzat de teleassistència” per a persones majors o dependents que permeta demanar assistència i ajuda les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any “tant si la persona usuària es troba a la seua casa com al carrer” i que puga activar-se per veu. Soler ha plantejat la necessitat de modernitzar un sistema que en l’actualitat “només funciona dins dels domicilis, a través d’un telèfon fix, i que no protegeix a les persones quan eixen de casa”.

En aquest sentit, la iniciativa demana que el nou servei de teleassistència que es pose en marxa s’active tant per botó com per veu, que incloga un sistema de localització per a mantindre informats als familiars i als serveis d’emergències de possibles caigudes o accidents tant a casa com en l’exterior, així com la incorporació d’un sistema capaç de detectar caigudes, altes temperatures i fums tòxics. Així mateix, es demana posar en marxa un sistema d’acompanyament, a través d’una xarxa de persones usuàries, perquè aquestes puguen mantindre converses amb persones tant pròximes com llunyanes.

“Aquesta iniciativa recull una demanda social que és una mostra de com ha canviat el concepte de les persones majors i dependents, que volen poder fer la seua vida amb naturalitat i amb el suport que necessiten”, ha considerat la diputada socialista, que ha afegit que “el futur de les polítiques socials” passa per “el canvi de paradigma que implica de l’atenció a la dependència a la promoció de l’autonomia personal”. “Les persones dependents poden eixir de casa amb suport, poden moure’s, treballar o fer activitats d’oci, i un sistema de teleassistència que només funciona des dels seus domicilis les deixa desprotegides fora d’aquest”, ha manifestat.

Així mateix, ha subratllat que el confinament per la pandèmia “ha posat de manifest la necessitat d’aquests col·lectius de comptar amb ajuda tant en els domicilis com fora d’ells, i tenint en compte, a més, l’obligació de distanciament social”. “Que les persones en situació de dependència puguen sentir-se recolzades al carrer i en la seua vida quotidiana: eixe és el canvi de model que pot fer-nos millors com a societat, perquè promoure l’autonomia de les persones fa que tots puguem aportar”, ha conclòs.

La entrada El PSPV-PSOE proposa “modernitzar” el sistema de teleassistència per a majors i dependents perquè puga utilitzar-se fora de casa i activar-se per veu se publicó primero en pspvpsoe.