El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, veu en els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2021 “un punt d’inflexió en la inversió del Govern en la Comunitat” amb 1.164 milions d’euros per a aquesta autonomia, un 57% més que en els últims comptes aprovats, les de 2018.

En un comunicat, Soler ha destacat que la inversió territorializada per a la Comunitat suposarà entorn del 10% del total, com s’havia demanat des de la Generalitat, i aconseguirà els 1.578 milions d’euros.

Aquesta xifra, en la qual la Conselleria d’Hisenda inclou tant la inversió directa de l’Estat com la preassignació de part dels fons europeus del pla Next Generation UE, suposa un increment del 113% respecte a l’últim pressupost aprovat.

El conseller ha matisat que, a més, estan pendents de preasignar territorialment 14.450 milions d’euros dels fons React i Next Generation UE que seran gestionats per les comunitats autònomes, “amb el que la xifra final de la inversió, anirà augmentant a mesura que el Govern vaja concretant aquestes partides”.

Segons Soler, els comptes de l’Estat per a l’any que ve “suposen un salt quantitatiu i qualitatiu respecte als exercicis anteriors, ja que suposaran un increment substancial de la inversió i compliran amb reivindicacions històriques de la Generalitat”.

Entre elles ha citat un finançament “adequat” per al transport de l’àrea metropolitana de València, que rebrà una injecció de 38 milions d’euros, o l’assumpció per part de l’Estat del deute del Consorci València 2007, que donarà viabilitat a la Marina de la capital.

“Però més enllà de la inversió en infraestructures, els PGE incorporen importants elements de caràcter social, com l’increment del finançament de la dependència, que passarà del 12 al 34%, millorant així la capacitat de la Generalitat per a atendre les persones més vulnerables”, ha dit Soler.

En la seua opinió, els comptes de l’Estat, “al costat dels pressupostos de la Generalitat que aprovarà el Consell aquest divendres seran els millors instruments per a superar de la crisi econòmica i reforçar l’estat del benestar” davant la pandèmia de coronavirus.