David Kiplangat i Trihas Gebre Aunoon s’imposen en la Copa Ibèrica organitzada pel CA Els Sitges de Burjassot 

Trencant la barrera dels 28 minuts (27:56:43), David Kiplangat (Sportig CP) es va proclamar vencedor, en categoria masculina, de la XV Copa Ibèrica que es va disputar en el Poliesportiu Municipal de Burjassot. En tercer lloc, alçant-se amb el campionat d’Espanya, va entrar en meta Antonio Abadía (CD Nike Running), que va parar el crono en 28:13.09. En categoria femenina, Trihas Gebre Aunoon (Bilbao Atletisme) va ser la primera classificada de la prova internacional i campiona d’Espanya, amb un crono de 31:55:01.

Abadia va ser el primer de l’equip espanyol que va aconseguir imposar-se en la Copa Ibèrica gràcies a la seua extraordinària actuació i a la dels seus companys Mohamed Ali Jelloul Bujan (Platges de Castelló), Shamack Kiprop Cheruiyot (Bantierra Atl. Calatayud) i Yago Rojo Sancho (Atl. Bikila). Amb aquesta victòria, Espanya trenca l’equilibri que regnava fins ara amb set triomfs per a cada país. El desenvolupament de la prova no va poder ser més vibrant. Amb el públic bolcat, el duel entre Kiplangat i Abadia no es va resoldre a favor del portuguès fins a les dues últimes voltes.

També la prova femenina es va viure amb una intensitat inusitada. L’espanyola Trihas Gebre Aunoon va domar la iniciativa des del primer metre, va marcar el ritme que millor s’adaptava a les seues condicions i tan sols l’atleta del Benfica Ana Dulce Félix va poder arrabassar-li la victòria també amb un final d’infart en el qual a penes la va separar un segon de la fondista del Bilbao Atletisme. L’equip femení portuguès va ser, no obstant això el que, per la seua millor puntuació es va adjudicar el títol internacional.

La trobada internacional entre Espanya i Portugal es va convertir en el primer en la història que se celebra en la Comunitat Valenciana i el primer també del nostre país en el qual l’organització va ficar, literalment, al públic dins de la pista. En el món, tan sols hi ha hagut un únic antecedent, el de la Copa d’Europa de 10.000 de Londres del passat any. Sens dubte, una decisió clau de l’organització perquè l’alè del públic portara en bolandas als atletes que van registrar unes marques aclaparadores (els 10 primers van batre l’anterior rècord de la pista). 

La prova regna en homes i dones va posar el fermall d’or a tota una jornada en la qual es va poder veure potser de l’atletisme nacional i portuguès. Els atletes van lluitar per aconseguir les mínimes de classificació per al Campionat Mundial de Doha. El Club d’Atletisme Els Sitges de Burjassot, presidit i dirigit per l’ultrafondista Eduardo G. Velasco va organitzar aquest esdeveniment esportiu que es va fer coincidir amb el Campionat d’Espanya de 10.000 metres absolut i de 5.000 metres per a les categories sub18 i sub20.

Resultats: