Estefania Blanes: “Una vegada finalitza l’estat d’alarma, no té sentit seguir contravenint el Llibre d’Estil de la radiotelevisió pública, que remarca el seu principi d’aconfessionalitat”

La diputada d’Esquerra Unida del País Valencià i portaveu adjunta del grup d’Unides Podem a les Corts Valencianes, Estefania Blanes, ha registrat una Proposició No de Llei demanant a la Comissió d’Espai Audiovisual de les Corts que inste al Consell Rector de la CVMC a suspendre les retransmissions de misses catòliques per À Punt. Segons Blanes, “es va prendre la decisió apel·lant al servei públic de la cadena, en base a la impossibilitat de que els creients pugueren acudir a les esglésies durant el confinament. Ara, finalitzat l’estat d’alarma, no té per tant cap sentit que es continue retransmitint pel canal públic de totes les valencianes i tots els valencians cerimònies de culte religiós”.

En la seua PNLl, Blanes remarca que les retransmissions incompleixen el Llibre d’Estil de la cadena: “Al punt en què es parla sobre ‘laïcitat i pluralisme religiós’, el llibre d’estil apel·la al principi d’aconfessionalitat que ha d’observar el contingut de la cadena, indicant que la difusió de litúrgies s’ha de justificar en funció al seu arrelament social i per formar part del patrimoni cultural i tradicional, però mai per criteris de religió. En aquest cas no hi ha altre criteri que el religiós, per tant hem de reclamar a l’ens que acomplisca amb el seu propi llibre d’estil”.

La diputada d’Esquerra Unida encara va més enllà i assenyala que, amb la retransmissió del culte catòlic, es podria fins i tot incomplir la Llei 6/2016 del Servei Públic de Radiodifusió i Televisió Autonòmica, la qual al seu Article 5 estableix que, entre els principis que cal observar en la prestació del servei, la ràdio i televisió valencianes hauran de garantir el principi d’igualtat afectiva entre homes i dones, com també vetlar per la transmissió d’una imatge igualitària, plural i no estereotipada de dones i homes en la societat i promoure-la. Per a Blanes, “alguns dels missatges que llancen determinats jerarques i portaveus de l’església catòlica són un clar atemptat contra aquest principi d’igualtat entre dones i homes. Cal recordar que hem hagut d’escoltar a bisbes que, fins i tot, s’han atrevit a defensar la violència masclista. No estem disposades a cedir una finestra a la televisió pública a una institució que no té cap mirament per a desqualificar als migrants, insultar a les persones del col·lectiu LGTBI, o fins i tot denigrar a ciutadans i ciutadanes per no compartir les seues preferències polítiques”.

Estefania Blanes a més indica que la petició per a suspendre la retransmissió de misses és compartida per molts ciutadans i ciutadanes, entre els quals es troba l’organització València Laica. “De fet, tenim constància de que molta gent va fer arribar al Consell de la Ciutadania les seues queixes i que aquest es va veure obligat a contestar i advertir que les misses eren una mesura excepcional donada la situació i la impossibilitat d’algunes persones d’assistir presencialment a l’església. Ara, doncs, sense restriccions de mobilitat, estem convençudes de que seria un error per a la pròpia credibilitat de la radiotelevisió pública que finalment es quedaren a la graella permanentment aquestes retransmissions”.