Sobre l’escenari, els alumnes van preparar exhibicions junt a les acadèmies xineses

L’Institut Confuci de la Universitat de València (ICUV) ha celebrat el seu 12è aniversari de difusió de la llengua, la cultura i la societat xineses a la Comunitat Valenciana. A l’acte central de celebració, durant la vesprada del dimecres 28 de novembre a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, va estar presidit per la rectora de la UV, Mavi Mestre; i el vicerector de la Universitat Normal del Nord-est (NENU) amb seu a Changchun (província de Jilin), Han Dongyu. La celebració va tindre un marcat accent cultural i va començar amb una mostra de pintures del Centre Bian Min i Yi Bei Art, acadèmies d’estudis xinesos presents a València des de fa alguns anys.

Al vestíbul de la sala d’actes, on es va celebrar la resta d’activitats, es va poder admirar una exposició del lleó i drac xinès, que ha estat comissariada per l’expert internacional del grup Hong Teck Spain, Santi Valls. Ambdós animals, considerats portadors de bona fortuna pel folklore i la tradició xinesa, són els que s’utilitzen habitualment per a festivitats com la de l’Any Nou tradicional. Sobre l’escenari, a més, el públic assistent va poder contemplar diverses exhibicions de l’alumnat de l’ICUV, i de les acadèmies xineses que treballen conjuntament amb la institució universitària valenciana.

El mestre cal·lígraf Adan Liu va oferir els seus traços utilitzant els anomenats “quatre tresors de l’escriptori xinès”: pinzell, tinta, paper i tinter; en una exhibició realitzada en directe i a la vista del públic. L’acyte va concloure amb un concert de música de vent a càrrec del prestigiós grup “Seda i Bambú”. Un duo artístic que treballa amb instruments que, com en l’antiga Xina, el material de què estan fets definia a quina família musical pertanyien. Les flautes eren de la família del bambú i les cordes de la seda perquè aquest era el material amb el que antigament es fabricaven les cordes.

Les autoritats acadèmiques, en els discursos, han ressaltat la col·laboració que uneix ambdós universitats gràcies al treball de l’ICUV. La rectora valenciana ha subratllat que “en 12 anys ens hem afanyat a apropar una mil·lenària civilització, amb la seva vasta idiosincràsia, i amb un patrimoni cultural llaurat en molts segles de constant reflexió”. Ha citat al mestre Confuci per afirmar que “és una satisfacció rebre a les amistats que vénen de lluny”. Per al vicerector Han Dongyu, “l’esforç de l’ICUV ha estat reconegut per la seu central de la Xina en diverses ocasions i és motiu d’orgull per a la seva universitat relacionar-se a tan alt nivell amb la UV”.

Dimecres 27, i dins de les activitats pel 12è aniversari de l’ICUV, es va celebrar el I Fòrum De la Ruta de la Seda a la Iniciativa de la Franja i la Ruta: perspectives històriques i contemporànies. En la trobada van participar destacats experts en història i cultura de NENU, així com els seus homòlegs valencians. En aquesta reunió académica es van relacionar tots aquells aspectes que lliguen la cultura xinesa amb la valenciana, a través de la històrica Ruta de la Seda, i que ara conflueixen en la nova Iniciativa de la Franja i la Ruta. És a dir, el gran projecte d’infraestructures que va llançar la Xina el 2013 per interconnectar el món seguint els camins terrestre i marítim històrics de la famosa Ruta de la Seda.

El de la UV és l’únic centre oficial d’ensenyament de la llengua i difusió de la cultura xinesa a la Comunitat Valenciana. Va començar les seves activitats el 2007 i edita des de 2010 la revista cultural bilingüe hispano-xinesa Institut Confuci, amb periodicitat bimestral i amb àmbit de difusió a tota Iberoamèrica. Va ser premiat per la Generalitat el 2017 amb la “Distinció al Mèrit Cultural” 9 d’Octubre i està considerat com “Institut Confuci Model” per la seu central de la Xina. Des de 2004 s’han obert 535 Instituts Confuci i més de 1.100 Aules Confuci a 149 països i regions de l’món.