La Universitat de Tardor celebra la seua segona edició al castell d’Alaquàs

Celebració de una nova edició de La Universitat de Tardor

Programa de formació. EPDA

La Universitat de València, la Diputació provincial junt amb l’Ajuntament d’Alaquàs i l’Associació Quaderns d’Investigació d’Alaquàs van celebrar ahir una nova edició de La Universitat de Tardor. Es tracta de la segona edició d’aquest programa gratuït de formació impartit per especialistes universitaris que enguany ha estat centrat en l’anàlisi del moviment social i polític de les Germanies (1519-1522), del que es compleixen cins segles.

La primera d’aquestes dues jornades va comptar amb un nodrit programa d’activitats que es van iniciar amb l’acte inaugural presidit per l’Alcalde d’Alaquàs Toni Saura, Empar Folgado, diputada d’Educació; Jorge Hermosilla, Vicerrector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València; i Luis Arciniega, coordinador de la Universitat de Tardor d’Alaquàs.

Tot seguit, Pablo Pérez, del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat de València, va dirigir la conferència sobre ‘Les Germanies de València, mig mil·leni d’història’. Per la seua banda, Manuel Ruzafa, del Departament d’Història Medieva, Ciències i Tècniques Historiogràfiques de la Universitat de València, va centrar el seu discurs en ‘Els perjudicats per les Germaníes: els mudèjars i el seu passe a moriscos’. Per tancar la jornada, es va celebrar una taula redona entorn a les ‘Línies d’investigació entorn de les Germanies i la conversió morisca’, En ella, a més de Pablo Pérez i Manuel Ruzafa, va intervindre Amadeo Serra, del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València.

Hui dijous 3 d’octubre es celebrarà la segona i última jornada amb tres noves ponències, on a més de ser analitzats diversos aspectes d’aquest moviment, es promourà un debat entre diverses disciplines, línies i tècniques d’estudi, amb la participació del públic assistent.

La primera de les edicions de la Universitat de Tardor d’Alaquàs, es va celebrar l’any 2018 coincidint amb la commemoració de la declaració del Centenari del Castell com a Monument Històric Artístic. Cita on vam poder conèixer de la mà d’investigadors especialitzats el context històric al qual el Castell-Palau d’Alaquàs es va construir.