Tica Pons: “És essencial fomentar un ambient inclusiu on totes les persones se senten segures per ser elles mateixes i puguen viure sense pors. Això implica educació, sensibilització i mesures concretes per a combatre la discriminació”

L’Alcora ha presentat ‘Allibera’t’, la campanya impulsada per l’Ajuntament amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+.

Com explica la regidora de Polítiques Inclusives i Igualtat, Tica Pons, un dels objectius de la iniciativa és “visibilitzar la lluita interna que encara pateixen moltes persones LGTBI+ fins que decideixen fer el pas de ‘eixir de l’armari’”.

“L’acceptació ens allibera del sofriment, però, per moltes circumstàncies, pot ser un procés llarg i angoixant”. És, precisament, aquest procés el que es reflecteix en l’audiovisual de la campanya, que es projectarà el dissabte, dia 29 de juny, a l’Auditori de la Caixa Rural de l’Alcora, dins de la gala organitzada pel consistori per a commemorar el 28-J. Un esdeveniment que conclourà amb un espectacle musical tribut a Rafael Conde ‘El Titi’.

La programació inclou també actes dirigits als xiquets i xiquetes com el contacontes ‘Contes Div: divertits i diversos’, dinamitzat per Contaclown i la Fundació Isonomia, que es va celebrar la setmana passada a la Biblioteca Municipal de l’Alcora.

Inclusió, llibertat i respecte a la diversitat

Per a Pons: “Viure sent una altra persona i sentir por de ser rebutjat per ser un mateix pot convertir-se en una cosa molt angoixant que fa que entre ells/as i el món es construïsca un mur per a no ser danyats/as”.
La regidora insisteix que “és essencial fomentar un ambient inclusiu on totes les persones se senten segures

Això implica educació, sensibilització i mesures concretes per a combatre la discriminació i l’odi que, lamentablement, encara pateixen moltes persones del col·lectiu en molts àmbits de la vida i que fan que se senten insegures en els llocs de treball, els espais públics, etc.”.

Tica Pons assenyala alguns àmbits, com l’esportiu, en els quals “la pressió per a conformar-se amb normes tradicionals de masculinitat o feminitat és particularment intensa. Els esportistes, sovint, temen que la seua carrera puga veure’s afectada negativament si es coneix la seua orientació sexual o la seua identitat de gènere. Aquest fet genera una cultura de silenci i ocultació que perpetua l’estigma i impedeix el progrés cap a una igualtat real”.

En el món de l’art i el cinema, les persones LGTBI+ “també s’enfronten a importants desafiaments per la pressió d’adaptar-se a unes certes imatges o rols per a mantindre la seua carrera o popularitat. Eixa dissonància entre la vida pública i privada és molt difícil de gestionar”.

Per tot això, “és fonamental que des de les organitzacions i institucions prenguem un paper actiu en la promoció de la diversitat i l’acceptació, implementant polítiques d’inclusió”.
“La distància que encara existeix entre la realitat i l’acceptació total de l’homosexualitat i la identitat de gènere en moltes institucions és un recordatori del treball que encara queda per fer. Hem d’avançar cap a un futur on la diversitat siga celebrada i no temuda. Només en l’acceptació dels qui som trobarem la llibertat autèntica”, ha conclòs Pons.