La proposta d’actualització de la política fiscal després de 10 anys es presentarà en el pròxim ple municipal

L’equip de govern de l’Ajuntament de Manises, ha aprovat la proposta relativa a les ordenances fiscals municipals per a 2024 i la presentarà en el pròxim ple del 28 de setembre. Aquesta es basa en la necessitat d’actualitzar els diferents tipus de gravamen dependents de l’administració local, ja que porten més de 10 anys sense modificar-se, pese a l’increment del cost dels recursos necessaris per a prestar els serveis degudament a la ciutadania, com els preus de l’energia o els contractes de manteniment, entre altres.

Entre les modificacions que es proposen, s’aprovarà la creació de la Taxa de Recollida de Residus, exigida per la Unió Europea i en línia del compromís que té el consistori amb la fiscalitat verda i els objectius de l’Agenda 2030 de la Unió Europea. També s’inclou l’actualització de l’IBI (Impost sobre Béns immobles) amb l’ampliació addicional de dos anys sobre la bonificació de les plaques solars en els habitatges particulars i els punts de recàrrega dels vehicles elèctrics, com a mostra del compromís d’aquesta corporació per la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit també es modifica l’IVTM (Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica). 

De la mateixa manera, l’equip de govern revisarà els preus deficitaris de les escoles infantils municipals, així com les tarifes de les activitats culturals. 
D’altra banda, i encara que el comerç local queda exclós, en la proposta del ple de setembre es presentarà l’actualització de l’IAE (Impost sobre Activitats Econòmiques) per a aquelles empreses amb una facturació de més d’un milió d’euros, revisant la qualificació del carrer Roses i l’avinguda Mas de l’Oli. A més, s’aplicarà una categoria especial a l’aeroport, duplicant el tipus impositiu i igualant-lo al de l’aeroport de El Prat de Barcelona. Això es deu al fet que, pese haver-ho reclamat en diverses ocasions, Manises no rep cap mena de compensació per les externalitats negatives provocades pel trànsit aeri, com la contaminació atmosfèrica i acústica. 

Infrafinançament

En aquest sentit, el regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Manises, Àngel Mora, ha volgut recalcar “l’infrafinançament històric cap a l’Ajuntament de Manises que obliga a realitzar un sobreesforç per equiparar els serveis públics fonamentals amb la resta de municipis de la província de València”. “Per tot això, aquest govern insistirà en la reivindicació d’un sistema de finançament just, que garantisca les mateixes oportunitats per a tots i totes”, ha afegit.

En els últims anys, després de la pandèmia, s’ha optat per una política fiscal de contenció destinada a estimular l’activitat econòmica, sense deixar de fer front als reptes socials. No obstant això, l’actual realitat econòmica, derivada de la inflació, obliga l’Ajuntament a perseguir un major estalvi que permeta realitzar inversions que beneficiaran als veïns i veïnes de Manises. En aquest sentit, el govern local està decidit a dur a terme, com la rehabilitació de la piscina coberta municipal, les obres en les places públiques Vicente Barberà, Rafael Atard i Cor de Jesús, la creació d’un nou contracte de neteja o l’augment de recursos materials i humans per a la Policia Local, entre d’altres.

Amb l’objectiu d’aconseguir totes aquestes millores per a la totalitat de la ciutadania sense crear desigualtats, la modificació de la política fiscal que es presenta és, en paraules Mora, “redistributiva i no confiscadora, atés que l’objectiu no és augmentar la recaptació, sinó millorar la qualitat dels serveis i prestacions per a tots els manisers i maniseres”.