El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha qualificat els Fogueres com “un element de promoció turística de primer ordre i una dels senyals d’identitat de la Comunitat Valenciana”

El ritual del foc i l’aigua en la tradicional ‘cremà’ dels 188 monuments plantats de llarg a llarg de la ciutat d’Alacant ha tancat una edició rècord de les festes de les Fogueres de Sant Joan, amb més de 1,5 milions de visitants i un impacte econòmic que podria rondar els 300 milions d’euros.

La ‘nit del foc’ ha posat fi a unes festes que tradicionalment inauguren la temporada d’estiu i que s’ha desenvolupat amb una relativa normalitat i sense incidents destacats malgrat la multitudinària afluència de turistes, que mancant un balanç detallat previst per a aquest dimarts, l’alcalde de la ciutat, Luis Barcala, ha avançat que les xifres són “de rècord” i superiors “amb escreix” a les del passat any.

La crema dels 188 monuments ha donat principi amb la tradicional palmera disparada per la pirotècnia Ferrández, de Redovà, des del mascle del castell de Santa Bàrbara, amb 92,81 quilos de pólvora en un miler de cohetones Imperial de 20 mil·límetres i color blanc perquè una espectacular palmera il·luminara el cel d’Alacant amb un llagrimeig que ha durat 18 segons.

En el moment de màxima extensió, abans d’esvair-se, aquest esperat i benvolgut pels alacantins espectacle pirotècnic ha arribat als 300 metres de diàmetre. A pocs metres del castell s’ha produït un xicotet conat d’incendi a causa de les carcasses, que ha sigut ràpidament sufocat.

Eixe ha sigut el moment en el qual ha donat principi a la crema de les fogueres, començant per l’oficial de l’ajuntament, ‘Llegendes’ de l’artista Pedro Espadero, conformada per més de dues tones de fusta de pi de Suècia i amb tot just suro blanc, la qual cosa ha ajudat al fet que el seu cremà haja sigut lenta i relativament neta, sense tot just fum negre.

Aquesta primera foguera a ser pastura de les flames ha sigut encesa per la bellea del Foc, Alba Muñoz, juntament amb les seues dames d’honor, María Martínez, Alba Caturla, María Huesca, Mar León, Lucía González i Laura Ramírez, des d’un balcó de l’ajuntament amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i la consellera de Turisme, Nuria Montes.

El component sostenible ha estat molt present perquè l’aigua que ha anat apagant ‘Llegendes alacantines’ s’ha tenyit de verd, com un dels elements de la campanya de reciclatge de vidre ‘La banyà verda’, que afavoreix l’empresa Ecovidrio.

A partir d’ací s’han cremat la resta de fogueres començant amb les de Diputació i Mercat amb un dispositiu format per dos-cents bombers distribuïts en 40 equips per al control de les 188 fogueres, que alhora que apagaven les flames dels monuments han fet les delícies dels joves, i els que no ho són tant, enfocant les seues mànegues al públic per a sufocar la intensa calor que desprenien els catafalcos, la qual cosa tots coneixen com la ‘banyà’.

Un dels moments culminants d’aquesta nit màgica de Sant Joan ha sigut la crema de la foguera guanyadora de la categoria especial, de Florida Portazgo, que ha començat poc després de les 2 hores i ha durat 27 minuts.

Aquest cridaner monument batejat com a ‘Geometria vital’, el més car amb una inversió de 110.000 euros, ha cremat després d’un complex xou pirotècnic on el públic ha ovacionat una diagonal de focs que ha format un triangle de llàgrimes en la frontal perquè la foguera fera honor al títol mentre des de la posterior es llançaven focs artificials.

A les 2.30 hores ja s’havien cremat amb absoluta normalitat, segons l’alcaldia, dos terços del total dels monuments. A més, el 90 per cent dels equips de bombers apuraven les seues segones ‘banyàs’ de la nit i encaraven a eixa hora la tercera tanda de ‘cremás’, l’últim terç pendent.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha qualificat els Fogueres com “un element de promoció turística de primer ordre i una dels senyals d’identitat de la Comunitat Valenciana” i ha destacat el rècord de turistes que ha rebut la ciutat. Igualment, ha agraït la labor de bombers i cossos de seguretat, així com la dels festers i festeres “que han sabut atendre els més d’un milió de visitants que han gaudit d’aquestes festes”.