La construcció del projecte, en col·laboració amb AEMA, s’iniciarà pròximament en comptar amb la llicència ambiental i la d’obres i suposarà una inversió de 2,7 milions d’euros.
Naturgy fa un pas més en la seua estratègia d’impuls del gas renovable i construirà en col·laboració amb AEMA Serveis Energètics una nova planta de biometà, situada en el municipi valencià d’Utiel, amb capacitat per a produir 20 GWh anuals. La construcció del projecte s’iniciarà pròximament en comptar amb la llicència ambiental i la d’obres atorgades per l’Ajuntament d’Utiel i comportarà una inversió de 2,7 milions d’euros. La seua data d’entrada en operació està prevista per a inicis de 2025.
La planta d’Utiel utilitzarà residus agroindustrials i tindrà capacitat per a proveir a més de 5.300 llars amb un gas d’origen renovable que podrà ser injectat en la xarxa de distribució, evitant l’emissió a l’atmosfera de més de 4.300 tones de CO2 eq/any.
El projecte està alineat amb la Ruta Valenciana del Biogàs, que promou la construcció d’un centenar de plantes de gas renovable a la regió per a produir el 65% del gas consumit per les llars valencianes. “La planta d’Utiel suposa un pas més en l’estratègia de Naturgy per a liderar l’impuls del biometà, un gas renovable amb un enorme potencial per a transformar el nostre actual model energètic”, ha explicat Silvia Sanjoaquín, directora de Nous Negocis de Naturgy.
La d’Utiel serà la cinquena planta de biometà desenvolupada i operada per Naturgy, consolidant al Grup com un dels principals promotors del gas renovable a Espanya, amb més de 60 projectes en diferents fases de desenvolupament. En operació, la companyia compta ja amb dues plantes de producció pròpies de biometà: una situada en la EDAR de Bens (la Corunya) i una altra situada a Cerdanyola del Vallès (Barcelona), que va ser la primera a Espanya a injectar a la xarxa gas renovable procedent d’abocador.
A aquestes se sumarà en els pròxims mesos una tercera que es troba actualment en la fase final de construcció, situada en l’explotació ramadera de Porgaporcs de Vila-sana (Lleida), i una quarta que està en tramitació a Torrefarrera (Lleida). A més, el grup va signar recentment un acord per a l’adquisició de tota la producció de biometà del projecte de Bioenergia Vallés Oriental (BioVO), situat en el municipi barceloní de Granollers.
Per part seua, AEMA compta amb una planta en operació de tractament de residus a la Vall d’Uixó (Castelló), amb un procés de digestió anaeròbia per a la producció de biogàs, el qual és aprofitat mitjançant un motor de cogeneració per a la producció d’electricitat i energia tèrmica.
Sobre el gas renovable
El gas renovable és una energia verda amb balanç nul o fins i tot negatiu d’emissions, que és totalment intercanviable pel gas natural, per la qual cosa pot distribuir-se a través de la infraestructura gasista existent i emprar-se amb les mateixes aplicacions energètiques en llars, indústries, comerços i també per a mobilitat en el transport, contribuint a la descarbonització. Aquest gas és clau per a avançar en la transició energètica alhora que contribueix a reforçar la seguretat energètica del país i permet una millor gestió dels residus urbans, industrials i agroalimentaris.
La producció de gasos renovables està alineada amb el recentment aprovat paquet REPowerEU, el pla europeu per a reduir la dependència dels combustibles fòssils i avançar en la transició verda. Dins d’aquest pla, el biometà injectat en la xarxa juga un paper clau per a anar substituint l’ús del gas natural en els pròxims anys.
No obstant això, aquest gas renovable encara té un llarg desenvolupament a Espanya i requereix per al seu impuls de mecanismes de suport similars als existents en altres països de l’entorn com França o Alemanya. Espanya és el tercer país d’Europa per potencial de producció d’aquest gas d’origen net i podria arribar a produir la quantitat equivalent al 40% del consum de gas convencional, segons un informe recent publicat per Sedigas.