La mostra podrà ser visitada fins diumenge 17 de setembre

Nules ha inaugurat la LXXVI edició de la Fira de Ramaderia i Maquinària Agrícola amb la mirada posada, un any més, en el llaurador i el sector agrari. La mostra declarada d’Interés Turístic Autonòmic compleix enguany 76 anys i és una de les més destacades i importants de la Comunitat Valenciana i referent per al llaurador i els professionals dels sector citrícola.

L’acte d’inauguració d’aquesta edició ha estat presidit per l’alcalde de Nules, David García; pel Director General de Desenvolupament Rural, Francisco Javier Benito; la Directora General d’Indústria i Cadena Agroalimentària, Inmaculada Marco; el diputat provincial, José María Andrés; el regidor d’Agricultura, César Estañol; la Reina del barri de Sant Xotxim, Laura Oliver Gavara; i pel President del raval de Sant Xotxim, Kevin Navarro Company, encarregats de tallar la cinta inaugural de la mostra; a més també han format part de la comitiva inaugural la resta de membres de la Corporació Municipal, autoritats locals, la comissió de la fira, i representants del sector agrari local i provincial.

La fira estarà oberta fins diumenge 17 de setembre i en aquests tres dies es realitzaran diferents activitats entre les quals destaquen enguany com a novetat el Racó del Vi o el I Concurs de Gossos de rabera Nules.

Així mateix, el Racó del Llaurador comptarà, un any més, amb una programació amb ponències que tenen la finalitat d’informar a les persones assistents de diferents temes d’actualitat relacionats amb el sector agrari.

La present edició té a més el tradicional concurs de ferradors, les exhibicions d’oficis artesanals, entre d’altres. Cal destacar també enguany els tallers de caça i natura, i les activitats i tallers enfocats als més menuts.

Una fira amb molta tradició

La LXXVI edició de la Fira de Ramaderia i Maquinària Agrícola de Nules té prop de 350 expositors, està instal·lada en una superfície de més de 35.000 metres quadrats i sol ser visitada per més de 40.000 persones procedents de diferents punts de la província de Castelló, principalment de poblacions de la comarca de la Plana Baixa.

Els orígens de la fira es troben en el Privilegi Reial concedit el 2 de juliol de 1347 per Pere el Cerimoniós a Gilabert de Centelles (fundador de Nules) i el Reial Decret de 29 d’agost de 1708 de Felip V pel qual s’atorga a la Vila de Nules el privilegi de celebrar una fira franca. No obstant això, l’origen de l’actual fira es deu a la iniciativa dels veïns i les veïnes del raval de Sant Xotxim que en l’any 1946 varen restituir per a la població de Nules aquesta fira creada en els seus inicis pel Privilegi Reial.

Aquesta fira ha tingut el suport de les diferents corporacions municipals, que han fet possible que la fira nascuda als anys quaranta com una simple mostra de ramaderia s’haja convertit en una de les fires de maquinària i complements per a l’agricultura més importants que se celebren a la Comunitat Valenciana.