Díaz Alperi

El magistrat no considera acreditat que l’ex primer edil defraudara a Hisenda més de 682.000 euros en les seues declaracions d’IRPF de 2007, 2008 i 2010

El titular del Jutjat penal número 6 d’Alacant ha absolt a l’exalcalde d’aquesta ciutat Luis Bernardo Díaz Alperi dels tres delictes contra la Hisenda Pública i el delicte de suborn dels quals estava acusat. La sentència, que ha sigut notificada avui a les parts, també exculpa als tres empresaris que estaven acusats al costat de l’antic regidor com a cooperadors necessaris d’aquests delictes.

El jutge considera que no ha quedat acreditat que l’exalcalde defraudara a l’Agència Tributària una cantitad total superior als 682.000 euros en les seues declaracions d’IRPF corresponents als exercicis fiscals de 2007, 2008 i 2010 per increments patrimonials no justificats.

Respecte a la primera, la de 2007, descarta que incorreguera en un frau de 405.351 euros amb la col·laboració de l’administrador de la mercantil Taller de Comptabilitat SL, A.M.R. Segons la fallada, que pot ser recorregut davant l’Audiència Provincial, no hi ha proves que tots dos acusats, “de mutu acord, ni cadascun d’ells per separat”, simularen un negoci perquè Díaz Alperi vera saldada un deute tributari d’1.004.878 euros.

Per contra, l’amo de Taller de Comptabilitat SL sí que va dur a terme “diverses gestions per a aconseguir el cobrament” del crèdit per aqueix import amb el qual l’ex primer edil va abonar un deute a Hisenda, per la qual cosa no pot parlar-se d’un “increment patrimonial injustificat”, assenyala la resolució.

El titular del jutjat aconsegueix la mateixa conclusió respecte a les declaracions d’IRPF dels anys 2008 i 2010, després d’analitzar els canvis de titularitat d’un catamarà, l’Akra Un, i els registrats en el repartiment del capital social de l’empresa propietària d’aqueixa embarcació, Andarx Business SL, de la qual l’antic alcalde i l’empresari A.S.I. eren socis.

El magistrat rebutja en aquest sentit que l’ex primer edil i també exdiputat autonòmic generara uns increments patrimonials injustificats de 337.000 i 308.209 euros amb aqueixes operacions mercantils i defraudara per tant, respectivament, al fisc 144.862 i 132.468 euros.

Finalment, la sentència absol a Díaz Alperi d’un delicte de suborn, en determinar que no ha quedat acreditat que el gerent de la Marina Esportiva del Port d’Alacant, J.P.L., li permetera amarrar un vaixell i utilitzar les instal·lacions de forma gratuïta des del 18 de novembre de 2008 al 31 de gener de 2013 “en consideració a la seua condició del card de diputat en Les Corts Valencianes i per la seua anterior condició d’alcalde de la ciutat d’Alacant”.