La consellera de Justícia anuncia que s’ha aprovat la modificació del Pla de Reforma Interior de la futura Ciutat de la Justícia d’Alacant que permet avançar en aquest projecte de 67,4 milions d’euros

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha destacat aquest dimecres que el 90% de les víctimes ateses en la nova Oficina d’Assistència a les Víctimes del Delicte de Sant Vicent del Raspeig eren dones víctimes de violència de gènere.

Bravo ha fet aquestes valoracions en la visita que ha fet aquest dimecres als jutjats de la localitat alacantina on se situa aquest servei públic que es va posar en marxa el mes de febrer passat.

L’Oficina ocupa un espai de més de 60 metres quadrats per a tres despatxos i una sala d’espera, així com amb espais per a protegir la intimitat dels usuaris i usuàries per a l’atenció de les quals es compta amb “un equip multidisciplinari de treballadores socials, psicòlogues i lletrades per a atendre les víctimes en tot el procés judicial”.

“Aquesta oficina ?ha dit la consellera? s’uneix a les de Novelda i Villena que han entrat en funcionament enguany, que acabarà amb la posada en marxa de la de la Vila Joiosa amb el que quedaran coberts els 13 partits judicials de la província d’Alacant”.

La instal·lació va obrir les seues portes el passat 10 de febrer i, des de llavors, ha atès 40 persones, de les quals, el 90% per cent eren dones i totes elles eren víctimes de violència de gènere, és a dir, l’Oficina de Sant Vicent ha atès a una dona víctima de violència de gènere al dia en el seu primer mes de funcionament. Cal destacar que el perfil majoritari de la víctima correspon a una dona de 31 i 50 anys i soltera, si bé tres de cada deu són menors de 30 anys.

Des que al febrer de 2018 es va posar en marxa la xarxa, les oficines de la província d’Alacant han atès 26.000 persones, la qual cosa suposa, el 40% de les ateses en tota la Comunitat. D’elles, 13.000 eren dones víctimes de violència de gènere per a les quals s’han recordat més de 9.000 mesures de protecció i 65.000 actuacions associades a aquests casos.

“Aquest -ha dit la consellera- és un projecte pioner a Espanya que ens ha permès tenir la xarxa d’assistència a les víctimes més potent de totes les autonomies i que retorna a les víctimes el protagonisme en el procés penal per a acompanyar-les i evitar la revictimización als qui han patit un delicte”.

Avanços a la Ciutat de la Justícia d’Alacant

D’altra banda, la consellera ha anunciat que aquest dimecres s’ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) l’acord per a l’aprovació definitiva de la Modificació del Pla de Reforma Interior de la Ciutat de la Justícia d’Alacant. Aquest document era necessari per a variar la volumetria dels edificis que conformaren el complex judicial de la capital alacantina i poder així continuar amb la seua tramitació.

Tal com ha explicat la consellera, ha sigut “un procés administratiu complicat” que, després de la seua finalització, “l’empresa adjudicatària ja pot concentrar-se en el projecte d’execució” atès que l’operació compta amb els informes favorables de la Conselleria de Política Territorial, del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i de l’Ajuntament d’Alacant.

Després de la superació d’aquesta tràmit, la Conselleria de Justícia treballa ara en la supervisió definitiva del projecte bàsic, l’aprovació del qual està prevista per a mediats del pròxim mes d’abril i en l’elaboració del projecte d’execució amb l’objectiu de tenir-lo a la fi del mes de juny. La Conselleria licitarà les obres de 67,4 milions d’euros en l’últim trimestre d’enguany 2021 i està previst adjudicar-les al maig de 2022. Per tant, les obres estan programades perquè s’inicien a l’estiu de 2022.