D’aquesta manera i per segon any consecutiu, les festes de Fogueres de Sant Joan, que tenen el seu punt culminant durant la cremá en la nit del 24 al 25 de juny, se suma a la cancel·lació de les Falles de València i les festes de la Magdalena de Castelló

L’ajuntament d’Alacant ha acordat suspendre les festes de Fogueres en les tradicionals dates de juny en considerar que no hi haurà immunitat comunitària enfront de la covid-19 fins al cap de l’estiu, i es donarà un temps per a estudiar si és viable traslladar la celebració a altres dates.

D’aquesta manera i per segon any consecutiu, les festes de Fogueres de Sant Joan, que tenen el seu punt culminant durant la cremá en la nit del 24 al 25 de juny, se suma a la cancel·lació de les Falles de València i les festes de la Magdalena de Castelló.

Segons un comunicat del consistori, la suspensió s’ha decidit en una reunió celebrada avui entre l’alcalde de la ciutat, el popular Luis Barcala, la vicealcaldessa, Mari Carmen Sánchez, de Cs, i el regidor de Festes, Manuel Jiménez, amb la presidenta de la Federació de Fogueres, Toñi Martín-Zarco, i el mestre major del Gremi d’Artistes de Fogueres, Joaquín Rubio.

Després de constatar que el procés de vacunació no arribarà a aconseguir la immunitat comunitària fins al cap de l’estiu, no se celebraran les festes oficials d’Alacant en els dies tradicionals de juny i s’ha emplaçat a la Federació a convocar, quan les circumstàncies ho permeten, una assemblea dels seus membres per a decidir si és viable el trasllat a un altre mes que permeta la celebració “amb normalitat”.

Aquesta decisió es farà oficial amb la publicació d’un bàndol o un decret signat per l’alcalde en els pròxims dies.

Barcala ha lamentat haver de prendre aquesta decisió per segon any consecutiu.

“És molt dolorós per a mi i un dia molt trist però la responsabilitat i la constatació que el procés de vacunació lluny d’accelerar-se s’està alentint, es fa inviable que puguem celebrar les nostres festes oficials en les dates assenyalades del mes de juny”, ha dit l’alcalde, qui en tot cas no perd “l’esperança” i confia que “la situació de la pandèmia millore en els pròxims mesos prou per a permetre celebrar les Fogueres en altres dates, però en aquest 2021”.

En el mateix sentit, la vicealcaldessa Mari Carmen Sánchez ha expressat el seu sentiment de pesar: “És molt dur per al meu, que sempre he viscut les Fogueres des del més profund del meu cor i amb la major de les alegries, haver de participar per segon any en la decisió de suspendre les festes oficials” però “la responsabilitat i la salut dels alacantins està per davant de totes les coses i per això, amb molt de dolor, he donat suport a la decisió”.

El regidor de Festes, Manuel Jiménez, ha ressaltat la sintonia entre l’Ajuntament i els representants de les fogueres a l’hora de prendre aquest acord.

“Fruit d’haver escoltat la veu dels festers és aquesta dolorosa decisió per a tots. Ajuntament i representants de les fogueres caminem de la mà i treballarem junts perquè com més prompte millor les nostres festes tornen a viure la seua major esplendor”, segons Jiménez.

La presidenta de la Federació, Toñi Martín-Zarco, ha manifestat el seu total acord amb la decisió adoptada, “que sé que és compartida per tot el conjunt de foguerers i barraquers”.

“Nosaltres, més que ningú, volem celebrar les nostres Fogueres i per això lament molt aquesta decisió però no podem tancar els ulls a la realitat”, de manera que es proposa convocar una assemblea per a posar sobre la taula alternatives i la cerca de dates que permeten, “una vegada la vacunació estiga generalitzada”, celebrar les nostres festes “amb la màxima normalitat”.

També ha mostrat el seu acord amb la decisió Joaquín Rubio, en representació del Gremi d’Artistes, qui ha agraït que es prenga en compte el parer d’un dels sectors més afectats per la situació i que haja sigut al març quan s’haja comunicat la decisió “perquè això permet planificar millor el nostre treball amb vista a la celebració de les Fogueres en altres dates”.

En la reunió també s’ha acordat deixar sense efecte les dates previstes per a la celebració dels actes previs a les Fogueres, com són l’elecció i proclamació de les Belleas del Foc major i infantil.

Seran també els festers els que proposen noves dates per a aquests actes en el transcurs de l’assemblea prevista.