La diputada de Compromís a Les Corts, Graciela Ferrer, ha incidit hui en una de les situacions que s’estan produint durant l’estat d’alarma decretat per fer front a la crisi sanitària provocada per la COVID19, “les persones que s’autoabasteixen de productes agraris a través d’horts socials o urbans així com de xicotetes parcel·les fora del seu domicili habitual han trobat, en molts casos, dificultats i fins i tot impediments per poder accedir-hi a les parcel·les per collir productes o realitzar les tasques necessàries per al cultiu”.

Segons explica Ferrer “malgrat que el decret de l’estat d’alarma estableix que estan permesos els desplaçaments per a l’adquisició d’aliments, les autoritats competents en matèria de seguretat i ordre públic dificulten, obstaculitzen o, directament, impedeixen l’accés de les persones a les seues parcel·les per autoproveir-se d’aliments, interpretant que la producció d’aliments per autoconsum són activitats accessòries, recreatives o d’oci”.

Cal recordar que la producció d’aliments per a consum propi és una activitat essencial, que dona autosuficiència nutricional a les unitats familiars, promou l’autonomia i qualitat de l’alimentació, i per tant, de la salut, i redueix la despesa de les famílies en matèria d’alimentació. En molts pobles i ciutats del País Valencià, tant en zones rurals com periurbanes, existeixen moltes iniciatives socials d’escala local, en molts casos promogudes per les autoritats locals, de producció per a l’autoconsum i l’autosuficiència.

Mentre a Catalunya o Galícia les corresponents delegacions de govern han aplicat una interpretació de les restriccions de mobilitat que permeten l’accés a horts d’autoconsum sota determinades condicions, això no s’ha fet en el cas valencià.

“Des de Compromís, en línia amb les reivindicacions de 600 entitats, associacions i organitzacions en defensa de la sobirania alimentària #SOSCampesinado, reclamem que el govern central elabore una instrucció clara i inequívoca adreçada a totes les autoritats públiques per què es reconega i incloga la producció i collita d’aliments per autoconsum en horts socials, urbans i en sòl agrari com a una de les activitats essencials d’adquisició d’aliments”, ha assenyalat la parlamentària.

Així s’han de permetre els desplaçaments de les persones per realitzar treballs agraris (treballs de manteniment i cura dels conreus o animals, o collita dels productes) en les parcel·les d’autoconsum que tinguen assignades o de les quals en facen ús.

Per a Compromís d’ha de garantir el funcionament dels grups i cooperatives de consum així com l’accés de les persones que hi formen part per poder adquirir els aliments, així com el funcionament de les parades d’aliments en els mercats no sedentaris, establint així mateix les condicions per garantir el distanciament social, la higiene i l’evitació de contagis de la COVID19.

Segons Ferrer “la paralització de l’activitat d’aquests grups i cooperatives suposa en molts casos l’asfíxia de xicotetes produccions, que depenen en la pràctica totalitat d’aquestes plataformes i d’altres canals de distribució directa que es troben en la mateixa situació, per això reclamem este canvi de la situació en què es troben.