Els tres grup del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) voten a favor de la llei

El ple de Les Corts Valencianes ha aprovat aquest dijous, pels vots a favor del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) i en contra de l’oposició (PP, Ciutadans i Vox) la llei per la qual es crea la taxa turística, que entrarà en vigor dins d’un any.

L’impost valencià sobre estades turístiques, inclòs en la llei sobre mesures fiscals per a impulsar el turisme sostenible que va presentar el Botànic i que s’ha aprovat en l’últim ple ordinari d’enguany, serà municipal i d’aplicació voluntària, per la qual cosa els Ajuntaments que vulguen establir-ho ho faran mitjançant una ordenança.

Aquesta taxa turística oscil·la entre el mig euro al dia -amb un límit de set dies- per a estades en cámpines, hostals, pensions, apartaments turístics estàndard i cases rurals de fins a tres estreles, i els dos euros per a establiments hotelers a partir de quatre estreles superior.

Els ingressos que s’obtinguen per aquest tribut indirecte propi es destinaran íntegrament, segons la norma, a inversions i despeses vinculades tant a la promoció, impuls, protecció, foment i desenvolupament del turisme sostenible en la Comunitat Valenciana, com a la millora de serveis o polítiques d’accés a l’habitatge d’afectats per l’afluència turística.

La llei contempla exempcions per als menors de 16 anys, les persones amb una discapacitat del 66% o més, els programes socials subvencionats per les Administracions com el Imserso, les estades en albergs juvenils per a menys de 30 anys, els congressos científics o les competicions esportives oficials.

El grup socialista, qui inicialment va mostrar les seues reticències sobre aquesta taxa a la qual s’ha oposat públicament el secretari autonòmic de Turisme, el socialista Francesc Colomer, ha votat en bloc a favor de la creació d’aquesta norma, igual que Compromís i Unides Podem.

Segons el Botànic, aquesta llei suposa equiparar-se a la majoria de països europeus, que apliquen una taxa similar, i permetrà fer millores en els municipis que pateixen els efectes més adversos del turisme, mentre que l’oposició ha criticat el nou impost -que el PP derogarà si governa la pròxima legislatura- i ha acusat de “turismofobia” al tripartit.

El ple de Les Corts també ha aprovat, pels vots a favor del Botànic i en contra de l’oposició, la llei del canvi climàtic i la transició ecològica de la Comunitat Valenciana, que inclou la creació de tres impostos “verds” per a gravar les emissions de diòxid de carboni.

En concret, es creen els impostos sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica, sobre les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle generades per les activitats econòmiques, i pel volum de vehicles que accedeixen a determinats establiments comercials implantats en grans superfícies.

Segons el Botànic, aquesta llei busca mitigar les emissions, adaptar la vida a la nova situació i que qui més contamine més pague, mentre que l’oposició ha lamentat que es creuen tres nous impostos en el context actual de dificultat, que impliquen una “doble imposició” i amb un calendari “impossible de complir”.

L’aprovació de les dues lleis, en la votació de les quals ha participat també el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha sigut rebuda amb aplaudiments de la bancada dels grups del Botànic.