Imagen de uno de los perros muertos, facilitada por la Guardia Civil

Els dos responsables d’aqueixa entitat han quedat en llibertat amb càrrecs, en qualitat d’investigats, a l’espera de judici

La Guàrdia Civil investiga al president i al coordinador d’una associació d’animals alacantina per un possible delicte de maltractament dels gossos confinats en una finca situada a Saix (Alacant), a causa “del pèssim estat de salut” que presentaven, ha informat avui l’institut armat en un comunicat.
Els dos responsables d’aqueixa entitat han quedat en llibertat amb càrrecs, en qualitat d’investigats, a l’espera de judici.
A la fi del passat mes de novembre, el Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil de Monòver (Alacant) va ser informat de l’existència d’una possible xarxa de trànsit de gossos de la raça Samoyedo per part d’una associació d’animals alacantina, la qual podria estar operant a nivell nacional i la seu del qual podria estar situada en una finca de Mazarrón (Múrcia).
Els agents van centrar la seua investigació en el president i el coordinador d’aqueixa entitat i van tenir coneixement d’un trasllat d’uns quaranta gossos d’aqueixa raça d’aquesta finca de Mazarrón a una altra enclavada a Saix.
En una primera inspecció realitzada en aquesta última instal·lació, els guàrdies civils van comprovar que els investigats mancaven del document de nucli zoològic (obligatori per a aquest tipus d’activitat de recepció i tinença d’animals).
També es van adonar de nombroses deficiències de documentació quant a matèries sanitàries, de seguretat, i sobre les instal·lacions en les quals recepcionaven als animals traslladats, entre otras.en la mateixa finca es van trobar 36 gossos de diferents races, així com quatre cadàvers d’animals adults i quatre més de cadells, nounats, de Samoyedo.
Els exemplars adults van morir, a primera vista, com a conseqüència d’atacs d’altres gossos, donades les ferides que presentaban.en un segon registre es van descobrir a l’interior d’aqueix recinte tres cadàvers de gossos i un cadàver de gat, aquest últim semienterrado.
Aquests animals van morir, segons va manifestar el president de l’associació en la inspecció, a causa d’atacs entre els propis gossos.
Un dels cans morts tenia un microxip el número del qual d’identificació va permetre als agents localitzar a la seua propietària, qui creia que la seua mascota s’havia escapat de les instal·lacions, tal com li van dir en l’associació.A més, diversos dels animals rescatats vius presentaven malalties diverses.
En concret, dels vint-i-set reconeguts mèdicament, nou d’ells han resultat amb Leishmània, tretze amb la malaltia de Rickettsia i/o Erlichia, un amb lesions per mossegades d’altres animals i només quatre mancaven de patologia o malaltia que tractar.
D’altra banda, l’associació no va poder presentar als agents del Seprona cap document, a causa de l’absència de llibres de control d’entrada i de documents sanitaris sobre les possibles malalties que pogueren tenir els animals que recepciona i els tractaments necessari per a salvaguardar la seua vida.
Després d’aquests fets, el president i el coordinador de l’entitat, tots dos espanyols, de 64 i 68 anys, van ser imputats a la fi del passat mes de maig d’un presumpte delicte de maltractament animal i d’un altre d’apropiació indeguda (pel gos que no li van lliurar a la seua propietària).
Igualment, els agents del Seprona han alçat nombroses actes per infraccions administratives de diferents tipus, entre altres, per “una incorrecta” gestió dels cadàvers, per “absència d’una correcta identificació dels animals” i per “absència de control sanitari i tractaments veterinaris”, segons la nota de premsa.
Els animals rescatats amb vida han sigut lliurats a una altra protectora, de forma temporal, perquè es faça càrrec d’ells i supervise el correcte seguiment en la cura dels malalts, així com perquè els proporcione els tractaments de sociabilitat adequats.