Avui no hi ha classes en 132 municipis valencians. Mig milió d’alumnes afectats

La gota freda ha deixat fins a 78 litres per metre quadrat en les últimes 8 hora a Torrevella, a la província d’Alacant, on estan pendents del possible desbordament del riu Segura, i ha tornat a tancar el port de Sagunt (València), a més de que segueix tallada l’A-31 a Villena.

Totes dues províncies segueixen per complet fins a mitjanit en alerta roja, per risc extrem de precipitacions que poden arribar a acumular fins a 180 litres quadrats en dotze hores i 90 l/m2 en una hora, a més de per tempestes i vent que pot arribar a força 7 i ratxes de 80 quilòmetres per hora, amb ones de 3 metres.

A la província de Castelló hi ha nivell taronja en la zona sud, per tempestes i pluges acumulades de 140 l/m2 en dotze hores i 40 l/m2 en una hora, mentre que en la zona nord, hi ha alerta groga per tempestes i pluges de 60 l/m2 en dotze hores i 20 l/m2 en una hora, així com nivell groc costaner per vents de força 7.

Emergències de la Generalitat ha informat que fonts de l’Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet) apunten registres de precipitacions en les últimes 8 hores que arriben a 78 litres per metre quadrat a Torrevella i 42,8 l/m2 a Ondara.

A més, s’han acumulat 41,8 l/m2 a Oriola, una de les localitats més afectades pel temporal, on s’ha incorporat l’UME, en la qual més de 150 han hagut de ser rescatades abans de mitjanit d’un polígon industrial, i que està pendent del possible desbordament del riu Segura al pas per la localitat.

En la mateixa província d’Alacant, destaquen els registres de 40,8 a Catral i 40,6 a Rafal, mentre que a la província de València, la localitat de Bocairent ha registrat 41 litres per metre quadrat en aquestes últimes 8 hores.

Des de l’inici de l’episodi de la gota freda, el telèfon d’Emergències de la Generalitat ha rebut 3.391 trucades, que corresponen a 2.607 incidents.

A més, segons les mateixes fonts, hi ha moltes probabilitats que el rio Segura desborde al seu pas per Oriola, a primera hora, i fins a les 3 de la matinada s’han rebut avisos de vehicles bloquejats a Oriola, Elx, Torrevella i Santa Pola, atesos per la Policia Local.

Igualment, han informat que a la 1.30 hores de la matinada el port de Sagunt ha patit un nou tancament de les seues dues dàrsenes per la mala mar i l’adversa meteorologia.

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha informat que segueix tallada l’A-31 a Villena (Alacant) en tots dos sentits per inundacions, per la qual cosa segueix habilitat el desviament per la A-35 i per la A-33 a la Font de la Figuera.

A més, ha informat que segueixen tallades al trànsit moltes carreteres locals, especialment a l’entorn del municipi d’Oriola.

Les fortes pluges han portat a RENFE a suspendre la circulació en els trams de la via convencional entre Albacete i Múrcia/Cartagena, entre Albacete i València i entre València, Alacant i Múrcia/Cartagena, així com entre Xàtiva i Alcoi.

Es calcula que uns 536.000 alumnes d’Alacant, València i Castelló es veuran afectats aquest divendres per la suspensió de les classes decidida per 132 ajuntaments de les tres províncies davant la previsió de pluges torrencials en una nova jornada de gota freda. A més, diverses universitat també han suspès la seua activitat.

Oriola

La ciutat d’Oriola ha extremat la vigilància pel possible desbordament del riu Segura després d’una nit amb pluges moderades en la qual encara no ha arribat la crescuda del cabal per l’acumulació de l’aigua caiguda ahir en les hortes mitjana i alta (Regió de Múrcia).

Des que es va iniciar el present episodi de gota freda, Oriola ha arreplegat al voltant de 300 litres per metre quadrat, quan la mitjana anual habitual se situa en uns 260.

Fonts municipals han informat que la previsió és que en les pròximes hores es desborde el riu, amb especial risc en la zona de Molins i a l’altura del barri de Sant Pere.

Durant la passada nit ha continuat plovent a Oriola de forma constant però sense la intensitat registrada durant la jornada d’ahir, i s’han arreplegat una mica més de 40 litres per metre quadrat.

Ahir, uns 300 efectius dels serveis d’emergències es van desplegar al llarg de tot el terme municipal (nucli urbà, pedanies i costa) per a donar resposta a les intenses precipitacions, de més de 200 litres.

Es van evacuar a 25 interns de la residència del centre ocupacional Oriol, així com 45 veïns de la pedania del Gual i a unes 130 més que es van quedar atrapades en el polígon industrial Puente Alto, així com en la pedania de l’Escorratel.

De tots ells, 65 persones han pernoctat en l’alberg provisional habilitat en el col·legi Verge de la Porta.

Els accessos de la ciutat van romandre tancats gran part del dia, a més de carrers, corriols i camins.Després d’elevar el centre de coordinació Cecopal la situació d’emergència al nivell 1 es va rebre suport dels mitjans de la Generalitat i de la Diputació d’Alacant, a més del desplegament de la Unitat Militar d’Emergències (UME), amb 178 militars i 76 vehicles, a fi de realitzar les labors de rescat i evacuació.

Les pedanies més afectades de moment per aquest temporal han sigut El Gual, La Campaneta, La Matança, L’Apareguda i Raiguero de Bonança, i en la zona costanera romanen tancats els passos subterranis, la rambla de Campoamor i Platja de la Glea.

En el casc de la ciutat les zones més afectades han sigut els barris de l’entorn del Cinturó de la Muntanya de San Miguel i l’entorn del Palmerar.

Després de la matinada, les carreteres del municipi oriolà que romanen tallades són la N340 (km692-km689), la CV91 (km3-km6), la CV919 (km0-km2500), la CV900 (km4-km5), la CV868 (km0-km2900), la CV870 (antiga-via pecuària) (km0-km1), la CV915 (km5-km6300), la CV869 (km0-km2900) i la CV867 (km0-km1800).