València Activa llança 200 places en cursos de programació i emprenedoria tecnològica per a combatre la bretxa digital

La xarxa Barris per l’Ocupació s’ampliarà en cinc centres: Natzaret, Pobles del Nord, Nou Moles, Rascanya-Benimaclet i Campanar, fins arribar-ne als dènou

Pilar Bernabé
Pilar Bernabé

L’agència de desenvolupament local València Activa, dependent de l’Àrea de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics i Ocupació, llançarà una oferta formativa de 200 places en cursos de programació i emprenedoria tecnològica. L’objectiu, ha explicat la regidora d’Emprenedoria i Innovació Econòmica, Pilar Bernabé, és combatre la bretxa digital.

Precisament, combatre la bretxa digital i la bretxa de gènere en l’ocupació i l’autoocupació es perfilen com a principals reptes del mandat, ha explicat la delegada, que ha defensat «la necessitat que, des de l’Administració Pública, s’observen les necessitats del mercat laboral i es proporcionen els recursos necessaris a ciutadans i ciutadanes per a millorar-ne l’ocupabilitat en igualtat de condicions». «I en estos pròxims quatre anys treballarem per a aconseguir-ho», hi ha afegit.

Per això, València Activa continuarà desenvolupant la plataforma Treballem Iguals, en el marc de la qual s’impulsen servicis i programes per a combatre la bretxa de gènere; de fet, l’últim trimestre d’enguany, més de 80 treballadors i càrrecs de diferents empreses participaran en els Tallers d’Igualtat en l’Ocupació, que impartixen agents d’igualtat de València Activa. A més, també es preveu la creació este mandat del Centre Lidera, per a fomentar i donar visibilitat al lideratge i el talent femení.

Quant al repte de combatre la bretxa digital, València Activa reforçarà la línia de formació dirigida a ocupacions TIC, a través del foment de la capacitació, les competències i el reciclatge professional, com les 200 places en cursos de programació i emprenedoria tecnològica. D’igual manera es dissenyaran i s’implementaran nous programes i servicis de digitalització per a les pimes i empreses valencianes, amb la finalitat de millorar-ne el desenvolupament: es crearà una oficina virtual de l’emprenedoria, que oferirà atenció sense cita prèvia. També continuarà l’assistència en tots els centres físics de València Activa.

D’altra banda, ha explicat la regidora Bernabé, al llarg dels pròxims quatre anys València Activa consolidarà els servicis de foment de l’ocupació de qualitat i l’autoocupació. Per a això, la xarxa Barris per l’Ocupació s’ampliarà en cinc centres més: Natzaret, Pobles del Nord, Nou Moles, Rascanya-Benimaclet i Campanar, que són els barris on s’ha detectat més desocupació, fins a arribar a les dènou oficines.

Una altra de les pautes d’actuació previstes preveu afermar la col·laboració amb empreses per a la contractació a través de l’Agència d’Ocupació i, així mateix, treballar amb els agents econòmics i socials i les administracions públiques per a fomentar la creació d’ocupació de qualitat de forma que els programes d’ocupació es consoliden.

Finalment, un altre dels principals reptes fins a 2023 és treballar en la promoció i l’execució d’iniciatives per al desenvolupament local, nacional i internacional de les empreses i persones emprenedores de la ciutat consolidant accions i esdeveniments propis, com el València Startup Market, i atraient iniciatives com el WEBIT València 2020.

BALANÇ D’ACTUACIÓ

Des de 2015, València Activa ha atés prop de 18.000 persones en els catorze centres de Barris per l’Ocupació i, gràcies a la seua gestió, s’ha contractat més de 5.600 persones. A més, en estos quatre anys s’han afermat els programes d’ocupació municipals per a persones desocupades, com Anem!, que va dirigit a menors de trenta anys; Oportunitats, per a majors de trenta i persones desocupades de llarga duració; i Oportunitats +55, per a persones de més de 55 anys. A més, València Activa ha format més de 13.600 persones, tant en idiomes com en competències professionals o emprenedoria i s’ha creat la primera agència de desenvolupament local amb perspectiva de gènere, Treballem Iguals.

En l’àrea d’emprenedoria, la xarxa de persones emprenedores innovadores de València VIT Emprén compta amb més de 3.800 persones registrades i ha organitzat i coorganitzat un centenar d’esdeveniments per a dinamitzar l’ecosistema emprenedor de la ciutat. També s’ha creat la plataforma VLC Tech City, que connecta tot l’ecosistema tecnològic i innovador de la ciutat per a generar ocupació i creixement i es gestiona Co-Crea-Te, un espai d’emprenedoria social basada en la cocreació.

A més, en 2017 es va crear el programa Reactivem, que en dos anys ha aconseguit la cessió de 62 empreses, de manera que el tancament d’una empresa puga convertir-se en una oportunitat per a una persona emprenedora.

Les atencions en matèria d’emprenedoria ha arribat a les 2.658 persones i els diners destinats a ajudes i premis per a fomentar l’emprenedoria i la consolidació empresarial han superat els 6.000.000 d’euros.