El servei d’Atenció al Desenvolupament Infantil reprèn l’activitat “Juguem en família” dirigida a xiquetes i xiquets de 0 a 3 anys i les seues famílies

L’Ajuntament de Borriana, a través del servei d’Atenció al Desenvolupament Infantil (ADI) i el Jardí Artístic, ha organitzat per a dissabte que ve 26 de novembre l’activitat “Juguem en família” dirigida a xiquetes i xiquets de 0 a 3 anys i a les famílies, que tindrà lloc al Centre Municipal de les Arts Martí de Viciana.

A través d’aquesta activitat es pretén oferir recursos per a facilitar a les famílies la interacció positiva amb els més menuts a través del joc, evitant oferir-los pantalles en una edat tan primerenca, i amb el propòsit que aquests jocs es traslladen a casa, on es poden dur a terme d’una forma relaxada, i on es pot compartir amb els xicotets moments de gaudi, tranquil·litat, alegria i aprenentatge.
Segons han explicat les professionals de l’ADI, Lina Puig i Ana Vicent, es tracta de “llançar un crit d’atenció sobre la importància de recuperar temps de joc amb els nostres fills, de recuperar mirades, de recuperar moments de tranquil·litat, d’assossec, de contes, de gaudi compartit”.

En aquesta activitat, han explicat, adults i xiquets “gaudiran de diferents propostes i recursos lúdics, i de compartir junts joc i aprenentatge”. Així, durant tot el matí se’ls oferiran tres tallers en què els xiquets i xiquetes realitzaran activitats de psicomotricitat, joc simbòlic, comunicació i activitats sensorials: el racó ‘Juguem a ser…’, el racó ‘Experimentem amb les mans’, i el racó ‘En moviment’.Des de l’ADI, veuen amb preocupació l’exposició cada volta més freqüent des de molt menuts a les pantalles, i és molt habitual la imatge d’un xiquet xicotet en un carro amb un mòbil o un altre dispositiu, “considerem que no cal afanyar-se a oferir-los pantalles i que cal tindre’n moltíssima precaució en l’ús”.

En aquesta línia, han alertat que s’està associant aquesta pràctica freqüent a “un major nombre de xiquets amb dificultats d’inatenció, impulsivitat, adquisició tardana de vocabulari, etc.”. A més, les pantalles són altament addictives perquè introdueixen l’infant en un cercle de recompensa ràpida.

Amb aquests dispositius, els menuts “no poden descobrir, no poden desenvolupar degudament les funcions executives i aprenen amb més dificultat, ja que l’aprenentatge en la primera infància es produeix fonamentalment a través de la interacció amb humans, no amb les pantalles”, han precisat Puig i Vicent.

Les inscripcions es poden realitzar cridant a l’ADI (964 033208) de dilluns a divendres de 9 a 14 hores, o bé al CMA (964 033230), de dilluns a divendres de 15.30 a 19 hores.