katharina muhlhöff, ultrafondista del ca els sitges, venç per sorpresa en la prestigiosa prova Sparkasse Kraichgau CityCup d’alemania després de substituir a una compatriota que no va poder acudir per les inundacions que va patir el país

Alemanya encara retirava els enderrocs provocats per la pitjor inundació que es recorda en la conca del Rin i bona part del nord del país quedava incomunicat. El diluvi amb conseqüències devastadores acabava amb la vida de centenars de persones i deixava milers de desapareguts. El desbordament del riu Volme, en l’estació de tren Colònia-Stammheim havia paralitzat fins al ferrocarril.

A l’altre costat del país, en la ribera del Neckar, l’atleta del Club Atletisme Els Sitges de Burjassot, Katharina Muhlhöff escoltava atònita les notícies que inundaven totes les emissores nacionals i internacionals. En uns dies anava a trobar-se amb la seua amiga i ultrafondista Mahsa Ebadi, a qui tindria l’ocasió d’animar en la prestigiosa carrera de Bretten. Però Ebadi havia quedat atrapada a la seua ciutat. “La meua amiga tenia ja el dorsal per a córrer la Sparkasse Kraichgau CityCup que passava molt prop de la meua casa familiar però no podia acudir, el ferrocarril no funcionava encara”, explica Katharina. Així que Mahsa no va dubtar: “75 quilòmetres i 1.500 metres de desnivell, és una carrera per a tu!, per favor veu i corre per mi”.

Sense preparació
L’atleta del club burjassotense feia diverses setmanes que hi havia conluido la temporada i gaudia d’un merescut descans a Heidelberg, la seua ciutat natal. Per descomptat, no havia preparat la prova però va pensar que seria una bonica manera d’homenatjar la seua amiga. “No podia dir-li que no, -compte Katharina en les seues xarxes-, ho vaig fer i em vaig esforçar per ella… No em preguntes com estan les meues cames avui!”.

Malgrat la seua nacionalitat es tractava de la primera vegada que Katharina competia a Alemanya amb una samarreta “amb els colors adequats”, diu ella mateixa: els del CA Els Sitges de Burjassot.

Fins ací, la història que desconeixien els mitjans locals, l’altra notícia que no va transcendir a la ciutat de Bretten. La resta d’aquesta història ja sí que es pot conèixer a través de la premsa alemanya, dels blogs d’atletisme i dels canals de televisió del Districte de Rhein-Neckar. Així reflectien la notícia a Alemanya:
“Els guanyadors no van resultar ser una gran sorpresa en la categoria masculina, però sí en dones. La vencedora dels 75 km, Katharina Mühlhoff, és una desconeguda per als corredors de la regió. La participant, de 37 anys es va incorporar a un club del sud d’Espanya amb el curiós nom de Club Atletisme Els Sitges Burjassot. Això no va impedir que l’atleta, que s’iniciara en l’atletisme amb els colors de la comunitat de corredors de Saarbrücken, guanyara aquesta primera carrera de 75 km en Bretten i els seus voltants: amb un temps de 7.15:12. També va anar significativament més ràpida que l’experimentada Anne Staeves. (LG Trampeltier), que va necessitar 35 minuts més”.

En la traducció de la crònica del periòdic digital Laufreport s’encarregaven de recordar els orígens atlètics de ‘l’alemanya’ de Burjassot i la seua vinculació amb el club de Saarbrücken. Però tampoc conten el que han destacat els seus afins: “Katharina va córrer, va viure i va guanyar la carrera amb passió i, ni tan sols, va pensar en ella quan ho feia”, compten els seus companys actuals de club. El seu pensament quedava plasmat en el seu quadern de viatge: “Escriuré com va ser la prova i, per cert, seria una gran excursió de vacances per a la gent del club. Bonic paisatge i la ruta no és tècnica. Perfecte per a turistes”.

Des de la llunyania, la seua amiga Mahsa Ebadi, s’emocionava amb la gesta de Katharina. “Ens vam conèixer en un club de karate a Alemanya. Ella corre per a millorar la seua resistència en combat,… jo sóc una mica més pacífica”, recorda amb un somriure la ‘burjassotense’.

Reaccions en el seu club
També des del club es va viure la notícia amb sorpresa i admiració. El director tècnic de l’entitat, ultramaratoniano i entrenador, Eduardo L. Gómez, ha expressat el seu reconeixement a l’atleta i ha sigut un dels primers a traslladar-li la seua felicitació. “Com a director tècnic del Club, estic veritablement orgullós de comptar en les nostres files, per segon any consecutiu, amb Katharina perquè demostra dia a dia la seua il·lusió i lliurament al club, des de la seua humilitat. Quant a la valoració de la prova, crec que l’important d’aquesta competició ha sigut l’aconseguir el triomf sense haver-la preparat específicament i, sobretot davant una atleta del nivell d’Anne Staeves”.

La prova, un rigorós recorregut amb un dur desnivell de 1.500 metres, la va guanyar en homes, Hannes Jochem (Chicken Express) amb un temps de 5 hores i 41 minuts. En segon lloc, feia la seua entrada en meta el local Marius Seith (LSG Karlsruhe), amb un temps de 6.18:14. En sisena posició de la general absoluta arribava l’atleta del CA Els Sitges, Katharina Muhlhöff, trencant tots els pronòstics i traient-li a la gran favorita, Anne Staeves més de mitja hora.