Qualsevol ​​persona amb una vida sexual activa ha de fer-se la prova del VIH per a evitar diagnòstics tardans i per a aconseguir parar la transmissió del virus

Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, se suma als objectius d’ONU Sida per a 2030 que persegueixen que el 95% de la població mundial conega el seu estat serològic, a més que el 95% de les persones diagnosticades hagen rebut antiretrovirals, i que el 95% de les persones en tractament tinguen la càrrega viral suprimida.

A més de l’anterior, l’enfocament d’Acció accelerada persegueix baixar les xifres d’infeccions de les 500.000 de 2020 a 200.000 i arribar a la zero discriminació. «Estem molt prop i cal continuar conscienciant de la importància d’acabar amb la transmissió del VIH, millorar les condicions de vida de les persones amb VIH i eliminar l’estigma al voltant d’elles», explica Tina Belando, psicòloga responsable dels programes de Salut Sexual de Lambda.

En aquest sentit, Lambda ofereix un grup de suport mutu per a persones amb diagnòstic positiu de VIH on aprendre a conviure amb aquest virus i a gestionar les emocions de conéixer la notícia. També existeix el grup LGTB+ Positives que es reuneix cada 15 dies per a combatre l’estigma social que encara es té respecte a les persones amb VIH. 

Per això, des del col·lectiu LGTB+ de València animen a qualsevol persona amb una vida sexual activa a realitzar-se proves d’ITS, com a mínim una vegada a l’any. «Aquesta prova ràpida pot fer-se a diferents entitats com la nostra, on també oferim un servei d’acompanyament psicoemocional individualitzat per a persones amb VIH i les seues persones properes», apunta la treballadora del col·lectiu LGTBI+. 

Acabar amb l’estigma associat a les persones amb VIH és una feina de tota la societat i cada persona ha de fer la seua part per a millorar la qualitat de vida de la població amb VIH. És clau Informar-se sobre la realitat actual del VIH perquè les condicions mèdiques «han avançat i molta gent encara no sap que les persones amb VIH en tractament amb una càrrega viral indetectable no transmeten el VIH», insisteix la psicòloga. En el sistema de salut, on les persones trans amb VIH són especialment estigmatitzades, és urgent una formació específica per a professionals de la branca sociosanitària perquè tinguen els recursos suficients, la formació i les habilitats psicosocials per a abordar de manera satisfactòria les necessitats específiques del col·lectiu LGTBI+ amb VIH.

Activitats pel Dia internacional de la prova del VIHDemà, 20 d’octubre, d’11 a 14 hores, Lambda estarà present a les taules informatives que Calcsicova, la Coordinadora d’Associacions de VIH i sida de la Comunitat Valenciana, situarà en la plaça de l’Ajuntament per a conscienciar la ciutadania de la importància de fer-se la prova del VIH. Participen també altres entitats que conformen la coordinadora com AVACOS-H, CCASCV, ASHECOVA i Àmbit.

El divendres 21 d’octubre, a les 17:00 hores, el col·lectiu LGTBI+ participarà amb el seu Lambdapalabra, un joc a l’estil del famós rosco de preguntes, al Festival Sociocultural HemoFest, en el Centre del Carme Cultura Contemporània. A les 20 hores, en el local Bubu dinamitzaran una taula d’experiències per a parlar de salut sexual.