Aquesta situació afecta als punts on s’han recollit 30 litres per metre quadrat i on la pluja ha caigut en forma d’aiguat i amb poques situacions de calamarsa

Els episodis de pluges registrats entre dijous passat i el dissabte han permés estalviar un reg en les explotacions agrícoles d’alguns punts del sud de la Comunitat Valenciana, especialment del Vinalopó i de la conca del Segura.

El responsable del Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant (UA), el catedràtic Jorge Olcina, ha assenyalat a EFE que les precipitacions d’aquestes 72 hores han sigut beneficioses perquè han caigut en forma d’aiguat i amb poques situacions de calamarsa, per la qual cosa en aquells punts on s’han recollit 30 litres per metre quadrat es pot dir que s’ha estalviat un reg.

Això ha ocorregut en alguns punts del Baix i Mitjà Vinalopó, de la Vega Baixa, la zona de Castalla i la resta de l’Alcoià i El Comtat, mentre que en la resta de la província s’han observat de 10 a 15 litres per metre quadrat de mitjana.

“No és un episodi que vaja a solucionar la sequera, però sí que és veritat que on ha sigut superior als 30 litres es permet estalviar un reg”, segons Olcina, qui ha incidit en què aquestes tempestes han caigut “molt bé” a hores d’ara de la primavera a la província d’Alacant.

Pròxims dies

Quant als pròxims dies, ha dit que les previsions apunten a tempestes a Alacant entre el dilluns i dimarts per una bossa d’aire fred formada al nord del Marroc i que afectarà el sud-est peninsular entre Màlaga i Alacant, i ha indicat que no és previsible que les pluges es produïsquen amb molta intensitat.

En tot cas, es preveu que hi haja episodis d’entre 30 i 40 litres de pluja en algunes zones del sud de la Comunitat, que seran “benvingudes”.

Per part seua, també en declaracions a EFE des del sindicat agrari ASAJA José Vicente Andreu ha manifestat que les pluges d’aquestes últimes hores han deixat una bona quantitat d’aigua que, davant l’absència de precipitacions dels mesos anteriors, ve “com a aigua de maig” per al camp alacantí, especialment per a l’olivar, els cítrics, les hortalisses d’estiu i, en general, per a tots els cultius.

Les muntanyes floriran i les abelles tindran flors on menjar gràcies a unes precipitacions que, no obstant això, han arribat massa tard per al cereal.

Segons les dades de què disposa Asaja, el dissabte es van registrar 32,9 litres per metre quadrat en el Raiguero de Bonança, a Orihuela; seguit de Villena (30), La Campaneta d’Orihuela (29,2), Onil (28,6), Crevillent (25,4), Orihuela (25,1), La Romana (24,2), Novelda (23,4), Aspe (23,1), Jacarilla (22), Alcoi (19,5), Benejúzar (16,9), Molina de Segura de Múrcia (16,3) i Rojales (10).

De les pluges que s’anuncien per a les pròximes jornades, Andreu ha confiat que no arriben amb calamarsa.