La ciutat de València és la tercera ciutat d’Espanya amb majors pujades

Segons l’informe semestral de preus de lloguer de pisos.com, el pis tipus de lloguer en Comunitat Valenciana va registrar al juny de 2024 un preu mitjà de lloguer de 9,77 euros per metre quadrat, la qual cosa va suposar un repunt semestral del 7,48%. Respecte a juny de 2023, va créixer un 19,73%, la segona pujada més rellevant del país. Mensualment, es va revaloritzar un 0,31%. Trimestralment, va ascendir un 2,84%.

La Comunitat Valenciana va ser la sisena autonomia amb la mensualitat més cara per als inquilins, per darrere de Balears (17,57 €/m²), entre altres. Per part seua, l’habitatge en lloguer a Espanya va tindre al juny de 2024 un preu mitjà de 11,73 euros per metre quadrat. Aquesta xifra va marcar ascensos en totes les comparatives: mensual del 0,95%, trimestral del 2,53%, semestral del 5,49% i interanual del 7,61%.

Segons Ferran Font, director d’Estudis de pisos.com, “la cerca d’un pis de lloguer que s’ajuste al pressupost mensual porta de cap a molts ciutadans”. L’escalada de les mensualitats sembla no tocar sostre, “retardant l’eixida dels més joves de la casa familiar, però també dificultant que els inquilins actuals puguen optar per una ubicació més concorde als seus gustos o un habitatge millor equipat”, revela el portaveu del portal immobiliari.

Font creu que “la col·laboració entre les diferents administracions i els promotors està ja donant els seus fruits, amb interessants plans de desenvolupament d’habitatge assequible”. El directiu pensa que aquests acords són “una excel·lent notícia”, però “per molt que es trepitge l’accelerador, en determinats mercats es necessiten solucions urgents per a revitalitzar l’oferta”.

L’expert apunta que “els propietaris necessiten tindre la seguretat que podran recuperar el seu habitatge si alguna cosa ix malament”. Font es refereix als possibles impagaments, actes vandàlics o fenòmens com la morositat. “És vital que es protegisca les famílies més vulnerables, però no a costa dels interessos de persones que han depositats els estalvis de tota la seua vida en un habitatge”, opina Font.

València va ser la cinquena capital espanyola més cara

Totes les províncies valencianes van pujar en el primer semestre. València (11,65%) va llançar el seté repunt nacional més alt. Interanualment, també van pujar totes, registrant València (22,88%) el tercer ascens més pronunciat del país. Amb 11,24 euros per metre quadrat al juny de 2024, València va ser la setena província més cara d’Espanya. Castelló, amb 6,90 euros, va ser la més assequible de l’autonomia.

Quant a les capitals valencianes, totes van pujar en el primer semestre, marcat València (12,27%) el tercer repunte més intens del país. D’un any a un altre, també van pujar totes. València (26,02%) va liderar les pujades nacionals. En l’apartat de rendes mitjanes mensuals, a nivell nacional, València (16,30 €/m²) va ser la cinquena capital més cara en lloguer, mentre que Castelló de la Plana (7,96 €/m²) va ser la més barata de la regió.