Aquest cap de setmana Caudiel celebra la seua tradicional Fira de la Cirera, festa declarada d’Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana

La cirera ha sigut, històricament, un dels referents agrícoles i culturals de la població, que, per la seua pròpia singularitat va abocar en la creació de la Fira de La Cirera de Caudiel.

La Fira de la Cirera tal com es coneix actualment es va iniciar el 13 de Juny de 1998, amb l’objectiu de rescatar la importància d’aquest fruit en la cultura local i promoure una activitat amb atractiu turístic.

Si bé és cert que, el mes de maig de 1973, es va celebrar una senzilla “Festa de la Cirera”, en la jornada joves abillades de la qual amb el vestit típic obsequiaven als visitants amb rams de cireres.

Aquesta festa, promoguda per l’Ajuntament de Caudiel, ha anat augmentant progressivament en nombre de participants i visitants des que se celebra de manera ininterrompuda des de l’any 1998, i s’ha convertit en la més popular, participativa i representativa del municipi.

La Fira de la Cirera pretén donar a conéixer la rica gastronomia de la localitat, la seua diversa artesania, el folklore, el seu patrimoni i els seus entorns naturals.

La Fira de la Cirera se celebra durant tot un cap de setmana des de 2013 i les activitats es complementen amb actuacions de Xarangues, Grups de Jotes i tallers per als més xicotets; tot això al costat del mercat de la Fira de la Cirera, a la visita guiada a l’Església Parroquial i al repartiment el dissabte de la “Olla de Poble”. Un cap de setmana de festa, oci i convivència.

Un dels atractius de la festa és el multitudinari menjar popular, en la qual es reparteixen aproximadament tres mil racions d’olla, fruit d’una tradició, la de La Caldera, una festivitat que, antigament, consistia en un menjar de caritat que sufragava el Convent d’Agustins, el dia de la festa de la Verge del Xiquet Perdut.

El menjar estava format per un plat d’olla, pa i vi i es destinava a les persones més pobres de la localitat, així com aquelles persones de pobles pròxims que volien sumar-se al menjar.

En exclaustrar-se el Convent, la festa va continuar, però sufragada per l’Ajuntament. A l’eixida de l’església, després de la Missa Major, les gents guardaven cua per a després menjar el plat, en comú o a casa. Els seus ingredients eren: cigrons, arròs, ossos de porc, cansalada, botifarres, creïlles, safrà, oli, sal i aigua.

Com a complement a la Fira de la Cirera, també es pot visitar la localitat, ja que Caudiel compta amb un ric patrimoni Històric-Cultural, com el Cambril de la Verge del Xiquet Perdut, el Convent de Carmelites Descalces, l’Església Parroquial, els safaretjos municipals i, sobretot, la Torre del Molino, sent aquesta l’emblema representatiu de l’escut local.

Al maig de 2017 es va publicar la Resolució de l’Agència Valenciana de Turisme, per la qual s’atorgava la declaració de festa d’interés turístic provincial de la Comunitat Valenciana a la Fira de la Cirera de Caudiel, la qual cosa suposa una especial rellevància des del punt de vista turístic

Importància i impacte de Fira per a la localitat

Les activitats de la Fira de la Cirera se subvencionen amb recursos propis de l’Ajuntament de Caudiel i altres línies d’ajudes de la Generalitat Valenciana emeses per Turisme Comunitat Valenciana, la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica; i la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball. Per part seua, la Diputació de Castelló, a través del Patronat Provincial de Turisme, també realitzarà aportacions, que se sumaran a les d’altres entitats.