La Regidoria de Feminisme programa una jornada participativa entorn al Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència de Gènere oberta a la ciutadania amb més de 30 entitats

La Regidoria de Feminisme de l’Ajuntament de Castelló ha programat aquest divendres 25 de novembre, Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència de Gènere, una jornada participativa al Passadís de les Arts del parc Ribalta, oberta a la ciutadania i que comptarà amb les aportacions de una trentena d’entitats.

L’acció central serà el muntatge d’un laberint reivindicatiu a l’eix central del passeig entroncant amb la campanya d’aquest any que, sota el lema ‘Troba l’eixida. Aturem la violència masclista’, denuncia per tota la ciutat els diferents tipus de violències, des de la mutilació femenina, els matrimonis forçosos, el tràfic de dones, la violència contra les dones majors, la violència cap a dones amb discapacitat, la violència vicària, l’aïllament social, la violència psicològica, econòmica i patrimonial, o l’assetjament de carrer, la violència física i la sexual.

A les 12.30 hores es llegirà el Manifest, a proposta de la Plataforma Feminista de Castelló, que, ja de vesprada, ha organitzat una manifestació que sortirà de la plaça de les Aules a les 18.30 hores fins a la plaça Major, on es llegirà de nou el document sota el lema de ‘Dones vives unides contra al masclisme’.

La regidora de Feminisme, Verònica Ruiz, posa l’accent en que “les violències masclistes contra les dones ens afecten i existeixen tots els dies de l’any, per això des del Servei d’Igualtat treballem tots eixos dies de l’any perquè Castelló siga una ciutat lliure de violències masclistes, contra els eufemismes i negacionismes d’aquesta xacra social i fent actuacions integrals contra totes les violències masclistes, incidint des de la informació fins a l’assessorament en matèria social, sanitària, formativa i laboral, fins a la promoció de l’autonomia de les dones perquè elles trien el seu propi camí i trenquen amb el masclisme que ens mata per ser dones”.

En mig d’un mes de novembre ple d’activitats, la regidora de Feminisme ha assistit aquesta vesprada, juntament amb la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, i membres de nombrosos col·lectius feministes de la ciutat, entre altres, a la presentació de la peça fotogràfica de l’artista Laura Avinent ‘Sembrem feminisme contra el masclisme’, a la façana de l’antic asil, de la mà de la Plataforma Feminista de Castelló.

L’epicentre de les activitats arriba divendres, 25-N, en que el la Regidoria ha programat una jornada de sensibilització ciutadana contra la violència de gènere, en una campanya impulsada pel consistori, emmarcada pel III Pla d’Igualtat de l’Ajuntament de Castelló i del Pacte d’Estat Contra la Violència de Gènere. Des de les 9.00 hores, començarà el muntatge del laberint que comptarà amb parets laterals on, per una banda es podran veure les peces elaborades per la trentena d’associacions i entitats del teixit associatiu castellonenc participants en els tallers de sensibilització que s’han anat fent en les últimes setmanes amb missatges definitoris dels diferents tipus de violència contra les dones per ser dones. A l’altre costat, hi haurà una intervenció artística de l’alumnat de l’Escola d’Arts i Superior de Disseny de Castelló que pretén reflectir el cicle de la violència de gènere des des diferents modalitats artístiques.

I, durant tot el matí, estudiantat de Promoció de la Igualtat de l’IES Ribalta dinamitzarà la jornada amb activitats encarades a l’alumnat de diferents centres escolars, instituts i entitats i associacions, amb visites al laberint, una oca per la igualtat amb missatges igualitaris per trencar amb els estereotips sexistes; un Pasapalabra feminista, amb conceptes vinculats a la igualtat i la violència masclista; i un Memory on desmuntar micromasclismes.

En paral·lel, les promotores d’igualtat del Servei d’Igualtat treballaran en pedagogia aplicada a la lluita contra les violències masclistes, recollint propostes i presentant models sobre violències i igualtat, fins a les 14.00 hores.

Alta participació 

En la jornada, ja han confirmat la seua presència centres com els CEIP Carles Selma o l’IES Bovalar, l’EPA Germà Colón o el CFO de Càritas, a més d’associacions veïnals, de dones, entitats de treball social o que treballen en persones migrades, entre altres. Aquestes, se sumen a la trentena d’associacions i col·lectius locals participants en les accions i tallers de prevenció comunitaria de la violència masclista, que s’han desenvolupant al Menador i a les seus de diferents associacions on s’han oferit recursos per conéixer els conceptes i els efectes, aportant ferramentes i recursos, a més de treballar en la sensibilització.

La Regidoria de Feminisme ha programat a més, en una agenda transversal, l’exposició ‘Molka’, de Rocío López, que denuncia a la Façana del Mercat Central el robatori de la intimitat de les dones, criticant les gravacions il·legals que violen la privacitat femenina en espais públics i privats. I, tancant el cicle al voltant del 25-N, el dimecres 30 es podrà veure la pel·lícula ‘Gett. El divorcio de Viviane Amsalem’, dins del cicle Dona i Cinema, al Teatre del Raval, a les 18.00 hores.